De inlog- en identificatiemethode iDIN breidt zijn functionaliteiten uit. Vanaf april is het mogelijk om jezelf online te identificeren met de mobiele versie van iDIN zonder gebruik van een zogenoemde identifier, TAN-code of digipas.
Margot Markhorst, product
consultant iDIN
Currence – de organisatie achter iDIN en de betaalapplicatie iDEAL – verwacht de snellere inlogmethode in april te lanceren. Consumenten kunnen dan gebruikmaken van iDIN met dezelfde inlogcode die ze gebruiken voor hun mobiele iDEALbetalingen of om in te loggen in hun mobiele bank-apps. Ook nieuw is dat iDIN te gebruiken is voor leeftijdscontrole, bijvoorbeeld bij het online aankopen van drank of bij scholierenfora met een maximumleeftijdsrestrictie.
‘Consumenten kunnen zich steeds makkelijker online identificeren. Wie gebruikmaakt van internetbankieren, hoeft van tevoren niets aan te vragen en kan direct met iDIN aan de slag. Zo kun je direct een BKR-registratie aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Door jezelf direct online te identificeren, krijg je je dienst of product sneller geleverd,’ verduidelijkt Margot Markhorst (35), product consultant bij Currence. Omdat bedrijven meer zekerheid over de identiteit van een persoon krijgen, verwacht Markhorst dat meer diensten online geleverd zullen worden.
Uitbreiding
Het aantal bedrijven en organisaties waar de inlogmethode kan worden gebruikt, neemt flink toe. Zo gaf het onlineplatform mijnverzekeringenopeenrij. nl, dat in 2018 live moet gaan, eerder al aan gebruik te gaan maken van iDIN.
Verdere actualiteiten rondom iDIN:
Uitgebreide toepassingen met iDIN
Online-identificatiedienst iDIN wordt in toenemende mate door organisaties gebruikt voor het verifiëren van de identiteit van internetgebruikers. Gebruikers kunnen iDIN niet alleen gebruiken bij de Belastingdienst. Met iDIN kunnen ze zich ook identificeren en inloggen bij verzekeraars en in de hypotheekverstrekking, telecom of studiehulp actieve dienstverleners.
‘Met iDIN niet op zoek naar inloggegevens’
Bij de papieren aangifte ontbreken de nodige rekenhulpen en wie de eigen app van de fiscus gebruikt, kan geen gegevens wijzigen, stelt de bond op zijn website. Via de website aangifte doen is wel eenvoudig en biedt de volledige functionaliteit. Sinds vorig jaar is het mogelijk om op drie manieren in te loggen op de portal van de Belastingdienst. Naast de identificatiedienst DigiD zijn dat Idensys en iDIN.
Vorig jaar adviseerde de Consumentenbond op zijn website de laatstgenoemde methode. ‘Onze voorkeur gaat uit naar iDIN’, dat consumenten niet dwingt eerst op zoek te gaan naar hun inloggegevens. De methode is gekoppeld aan de onlinebankomgeving van de consument. ‘De kans dat je je pincode (en het eventuele wachtwoord) van je bankaccount niet meer weet, is klein,’ redeneert de bond. Iedereen die via zijn bank kan internetbankieren, kan direct met iDIN aan de slag. Gebruikers hoeven niet eerst via de post een al of niet vergeten inlogcode aan te vragen.