tech

Nederlandse media-invasie op SXSW-festival in Texas

06 maart 2014Leestijd: 2 minuten

Journalisten, medewerkers en leidinggevenden van onder meer NOS, VPRO, nu.nl en NRC Handelsblad zijn op dit moment in groten getalen onderweg naar het SXSW-festival in het Amerikaanse Austin. Waarom hollen al deze journalisten naar een festival in Texas?

Een toegangskaart voor het festival kost 800 dollar (583 euro). Maar dat blijkt een koopje te zijn gezien het grote aantal journalisten dat naar Texas is afgereisd.

Jaloerse blikken

Dat de helft van Sanoma Digital (uitvoerder van nu.nl) naar SXSW is vertrokken zou voor veel jaloerse blikken onder de thuisblijvers in Hoofddorp hebben gezorgd.

En dat ook de NOS is vertegenwoordigd in Austin, zet weer kwaad bloed bij journalisten van andere publieke omroepen. Wat gebeurt er eigenlijk op dat SXSW?

Van muziekfestival naar mega-event

SXSW staat voor South by Southwest. Het van oorsprong kleinschalige muziekfestival wordt sinds 1987 georganiseerd in Austin (Texas). Intussen heeft het evenement ook film en interactieve media in het assortiment en is het uitgegroeid tot een megafestijn.

Het festival heeft een Nederlands tintje gezien het grote aantal vaderlandse bands dat er op het podium mocht verschijnen. Er is zelfs een ‘Dutch Base’, een bar die is afgehuurd en die dienstdoet als een soort ‘Holland Heineken House’.

Omdat dit jaar een groot aantal startups (in spe) uit Nederland hun nieuwste digitale creaties tonen aan financierders, is het festival op de radar gekomen van Nederlandse journalisten die nieuwe media in hun pakket hebben. Dat ook de voortvluchtige Edward Snowden via een videoverbinding op de conferentie zal spreken, heeft wellicht het laatste zetje gegeven.

Gefronste wenkbrauwen

Zo reisden hoofd Nieuwe Media van de NOS, Lara Ankersmit en Rachid Finge, ‘Social Media Coördinator’ van de NOS, af naar Austin. Niet iedereen was hier even blij mee. Onder anderen de hoofdredacteur van GeenStijl en een journalist van EenVandaag vroegen zich af waarom de twee op kosten van de belastingbetaler naar een festival in Amerika gingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Omdat veel tech-redacteuren bij elkaar in het vliegtuig zaten, omschreef iemand de sfeer als die bij ‘een schoolreisje‘.

De redactie van Elsevier is erg benieuwd naar bijdrage van onze collega’s overzee. Het festival begint zaterdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.