tech

Vijf chat-applicaties die WhatsApp kunnen vervangen

20 februari 2014Leestijd: 3 minuten

Het Amerikaanse sociale mediabedrijf Facebook neemt berichtenservice WhatsApp over. Wie WhatsApp-moe is, kan maar beter alvast zoeken naar alternatieven.

Elsevier.nl zet vijf alternatieven voor WhatsApp en de voor- en nadelen van deze alternatieven op een rij.

KPN: Silent Circle

Telecomprovider KPN gaat een nieuwe berichtendienst op de markt brengen. Met het afluisterschandaal van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in het achterhoofd, lanceerde het bedrijf Silent Circle. Silent Circle ontwikkelt apps die telefoon-, sms- en e-mailverkeer versleutelen.

De applicatie slaat geen metadata op en de encryptiesleutels worden uitsluitend beheerd door de toestellen van de gebruikers zelf. Na de communicatie worden deze sleutels verwijderd waardoor het niet mogelijk is om de inhoud van een gesprek of de data nog te ontcijferen.

Voordeel: Privacy, goede beveiliging
Nadeel: Het zal een betaalde app worden, KPN zou van plan zijn om 10 euro per maand te vragen voor de dienst.

Hemlis

Met diezelfde gedachte kondigde onder andere medeoprichter van de torrentsite The Pirate Bay Peter Sunde de komst van Hemlis aan. De naam zegt het al: Hemlis is Zweeds voor geheim. De applicatie is te vergelijken met WhatsApp, alleen zijn de data en gesprekken beter beveiligd.

Het ontwerp van de interface applicatie komt overeen met het de huisstijl van het besturingssysteem van iOS 7. Het enige nadeel is dat Hemlis nog steeds in ontwikkeling is. Toen de overname van Whatsapp werd bekendgemaakt, twitterde geïnteresseerden dat het nu hoogste tijd is voor de lancering voor de app, waarop het bedrijf antwoordde dat een auto zonder wielen wel voor 99 procent af kan zijn, maar nog steeds niet kan rijden.

@PeterJaap yes you do. A car without wheels may be 99% complete but is pretty useless, right?

— Hemlis (@HemlisMessenger) February 20, 2014

Voordeel: Privacy
Nadeel: De app moet nog worden gelanceerd

MessageMe

Ook MessageMe kan als een serieus alternatief voor WhatsApp worden beschouwd. De applicatie heeft veel verstuurmogelijkheden en is beschikbaar in het Nederlands.

Natuurlijk kunnen er afbeeldingen en video’s worden verstuurd, maar ook het tekenen op de afbeeldingen is een originele functionaliteit. U kunt emoticons, locaties en stickers versturen en de applicatie heeft een walkie-talkie functie.

Voordeel: Veel functies, voor iOS en Android
Nadeel: Kinderziektes

Google Hangouts

Voor internetreus Google is het uitbreiden van zijn imperium ook niet vreemd. Wat voorheen Google Talk heette, gaat nu verder als Google Hangouts. Naast het versturen van tekstberichten, kunnen er ook videogesprekken worden gevoerd met de applicatie.

Voordeel: Te gebruiken op computer, smartphone en tablet
Nadeel: Veel updates, door haperende internetverbinding gaan videogesprekken nog niet naadloos

Telegram

De nieuwe app Telegram is veelbelovend. Als het om design gaat, zijn er veel overeenkomsten met WhatsApp. Telegram is uitermate geschikt voor het versturen van grote bestanden en het deelnemen aan grote groepsgesprekken (er kunnen maximaal honderd personen in een groep). Door de snelheid van de applicatie, en omdat de app altijd op zoek is naar servers in de buurt, zou er heel weinig tijd nodig zijn om grote bestanden te versturen.

Voordeel: Grote bestanden versturen (1 gigabyte), vertrouwd uiterlijk
Nadeel: Behalve het bovengenoemde heeft de applicatie weinig toegevoegde waarde

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.