tech

‘Tot 622 miljoen euro boete voor Apple wegens prijsafspraken’

01 februari 2014

Elektronicaconcern Apple moet schadevergoedingen betalen vanwege verboden prijsafspraken voor elektronische boeken. De totale boete kan oplopen tot 840 miljoen dollar (622 miljoen euro).

Dat heeft een advocaat van de Amerikaanse federale overheid bekendgemaakt.

Belangrijk voor de omzet

De rechter in New York oordeelde in juli vorig jaar dat Apple met uitgevers samenspande, om zo de prijzen van e-books kunstmatig hoog te houden en de concurrentie te beperken. Apple kreeg 30 procent van de opbrengst van elk verkocht e-book.

Apple verkocht volgens Bloomberg in 2012 voor 12,9 miljard dollar aan elektronische boeken, muziek, films en software. Dat was ruim 8 procent van de totale omzet van de maker van iPod, iPhone en Mac-computers.

De uitgevers waarmee Apple de illegale afspraken maakte, hebben eerder al een schikking getroffen. Apple schikte in 2012 ook al met de Europese Commissie voor de prijsafspraken. Apple zelf ontkent de concurrentieregels te hebben overtreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.