tech

Mobieltjes met 4G zorgen voor storing op de tv

10 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De introductie van het 4G-netwerk zorgt voor storingen op televisie. De storing wordt veroorzaakt doordat de 4G-telefoons dezelfde bandbreedte gebruiken als televisienetwerken.

Met die waarschuwing komt het Agentschap Telecom maandag.

800 MHz

De nieuwe generatie telefoons (LTE) waarop het snelle 4G-netwerk beschikbaar is, maken gebruik van de 800 MHz-frequenties. Die band wordt ook gebruikt bij kabeltelevisie en dat zorgt voor problemen.

Uit een Europees onderzoek blijkt dat de storingskans 45 procent is, schrijft het Agentschap. Maar het Agentschap berekent die kans op slechts 0,17 procent, oftewel zeven keer per jaar per aansluiting.

Betere kabels

Volgens het Agentschap kan het probleem worden opgelost als kabelexploitanten de dertig populairste zenders onderbrengen in een ander deel van de kabelbandbreedte.

Consumenten kunnen storingen voorkomen door betere coaxstekkers- en kabels aan te schaffen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.