tech

Nieuwe Facebook-hype Tattas be like: lachen om vooroordelen

06 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Na de heftige discussie over racisme die eind vorig jaar gaande was, zou je bijna denken dat er om vooroordelen niet meer kan worden gelachen. Maar niets is minder waar, bleek afgelopen weekend.

Op Facebook dook de pagina Tattas be like, wat wordt gebruikt voor ‘Nederlander’, op en al snel volgden ook de pagina’s Indo’s be like en Surinamers be like.

Discussie

Op de be like-pagina’s verschijnen foto’s en korte teksten over vooroordelen of gebruiken van een bepaalde bevolkingsgroep. Het verschijnsel is overigens niet nieuw. Op sociale media gingen eerder al foto’s rond met Niggas be like en Dudes be like.

De oprichter van de pagina Tattas be like, zelf half Nederlands en half Surinaams, zegt tegen de website vice dat hij dacht dat Nederland na de heftige racisme-discussie wel toe was aan iets luchtigs.

Hoewel op Facebook vooral wordt gelachen om de foto’s, krijgt de oprichter van de pagina ook negatieve reacties binnen. Zo krijgt hij e-mails binnen waarin hij wordt uitgemaakt voor racist. Maar het zijn vooral positieve reacties. ‘Nederland heeft blijkbaar genoeg zelfspot. Daar ben ik blij om.’

Kring

Maar wat zijn nou die vooroordelen waarom de bezoekers van de pagina zo moeten lachen? Een veel gedeelde foto is die van een Nederlandse verjaardag, waarin iedereen in een kring zit. ‘Haha, ja helaas herkenbaar,’ staat tussen de reacties.

Dat niet alleen om Nederlanders wordt gelachen, is inmiddels wel duidelijk. Ook de Indo’s be like-pagina heeft al 7.100 likes en de Surinamers be like-pagina 25.294. De Tattas be-like pagina is inmiddels ruim 62.000 keer geliked.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.