tech

‘Android grijpt marktaandeel van 79 procent’

14 augustus 2013

Android was het afgelopen kwartaal op 79 procent van alle smartphones te vinden. Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van Gartner. Hiermee blijkt de groei van Google’s besturingssysteem onverminderd door te zetten. Apple ziet het marktaandeel van iOS wederom dalen.

Had Apple met iOS in het tweede kwartaal van 2012 nog een marktaandeel van 18,8 procent, een jaar later is dit teruggelopen tot 14,2 procent. Android groeide in diezelfde periode flink door, van 64,2 naar 79 procent. De bedrijven hebben gezamenlijk ruim 93 procent van de smartphonemarkt in handen.

Windows Phone

Dit betekent automatisch dat andere spelers een strijd in de marge aan het voeren zijn. Windows Phone staat op een derde positie, maar wel met een mager marktaandeel van 3,3 procent. BlackBerry’s marktaandeel werd in een jaar tijd gehalveerd: van 5,2 naar 2,7 procent.

Apple zag het aantal verkochte iPhones het afgelopen kwartaal dan wel stijgen, de groei bleef achter bij die van de totale smartphonemarkt. De markt groeide het tweede kwartaal met 46,5 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In totaal werden er wereldwijd 225 miljoen smartphones verscheept.

Samsung

Samsung, Apple’s grootste concurrent, is nog altijd de onbetwiste marktleider onder de telefoonfabrikanten. Het Zuid-Koreaanse concern is goed voor 31,7 procent van alle verscheepte smartphones. De iPhone van Apple moet het doen met 14,2 procent. LG is de derde speler, en is gegroeid naar 5,1 procent marktaandeel. LG ziet Lenovo echter wel snel dichterbij komen. De Chinese fabrikant groei van 2,8 naar 4,7 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.