Google regelt digitaal gegevensbeheer na overlijden

12 april 2013Leestijd: 1 minuut

E-mail- en zoekgigant Google geeft gebruikers de mogelijkheid om in te stellen wat er met hun gegevens gebeurt als ze langere tijd inactief zijn, bijvoorbeeld na overlijden. Google is het eerste bedrijf dat die gevoelige kwestie uitgebreid regelt.

De zoekgigant lanceerde donderdag de Inactive Account Manager, waarmee gebruikers volgens Google ‘hun digitale leven na de dood kunnen regelen’.

Bepaalde tijd inactief

Internetgebruikers kunnen aangeven wat Google moet doen met hun e-mails en bestanden als zij voor een bepaalde tijd offline zijn. Accounteigenaars kunnen ervoor kiezen om hun mails te laten doorsturen naar vrienden of familie of al hun data laten vernietigen.

Gebruikers kunnen verschillende keuzes maken voor de diverse diensten. Mails kunnen zij bijvoorbeeld door een advocaat laten behandelen, terwijl fotobestanden aan familieleden worden overgemaakt.

Nabestaanden

‘De Inactive Account Manager beschermt jouw privacy en veiligheid en maakt het leven voor je nabestaanden een stuk makkelijker,’ verklaart Google.

De applicatie is te vinden bij account settings en kan worden ingesteld voor e-maildienst Gmail, sociaal netwerk Google+, opslagserver Google Drive en blognetwerken als Picasa en Blogger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.