Nokia voorziet Apple van ammunitie in oorlog tegen Samsung

07 maart 2013Leestijd: 1 minuut

In de voortslepende patentstrijd tussen Samsung en Apple, krijgt de iPhone-maker deze week bijval uit wel zeer onverwachte hoek. Finse telefoonbouwer Nokia spreekt in een vertrouwelijke brief zijn steun uit voor Apple.

Nokia heeft een brief afgeleverd bij de Amerikaanse rechtbank die de zaak in behandeling heeft, waarin het bedrijf laat weten dat het eisenpakket van de rechter ‘buiten proportie’ is. Hoewel de exacte inhoud van de brief niet wordt gepubliceerd, blijkt Nokia’s standpunt wel uit een ingediende motie.

In december liet rechter Lucy Koh weten dat er geen verkoopverbod zal komen op Samsung-mobieltjes die inbreuk maken op patenten van Apple. Apple zou eerst maar eens moeten aantonen dat de genoemde patenten een sleutelrol spelen bij het succes van de Galaxy-toestellen. Onterecht, claimen zowel Samsung als Nokia.

Onhaalbare eisen

Nokia is net als Apple van mening dat Koh ‘de lat veel te hoog legt’, waardoor een verkoopverbod op de toestellen praktisch onhaalbaar is voor Apple. ‘De eis om een causaal verband te vinden tussen de patenten en de verkoopcijfers, brengt de Amerikaanse patentbescherming ernstige schade toe’, laat Nokia weten in de motie.

Nokia is tot op heden de enige fabrikant die in de lopende rechtszaak partij kiest voor Apple. Het bedrijf claimt in de motie dat het zelf ook over patenten beschikt waarmee ze concurrerende toestellen van de markt zouden kunnen spelen. Opvallend is dat Nokia en Apple in 2009 een soortgelijke patentstrijd tegen elkaar uitvochten in de rechtbank.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.