Nieuwe generatie accu’s drie keer krachtiger

14 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Een nieuwe lithium ion-batterij gaat drie keer langer mee dan huidige accu’s en laadt in amper tien minuten op. Volgens onderzoekers van de University of Southern California (USC) betekent de batterij een doorbraak voor onder meer smartphones en elektrische auto’s.

De groep onderzoekers van USC presenteerde deze week een rapport waarin de nieuwe lithium ion-batterij uit de doeken wordt gedaan.

In plaats van zogenoemde anoden van grafiet, zijn hierbij silicium nanodeeltjes gebruikt. Hierdoor zou een accu tot drie keer meer lithium-ionen kunnen vasthouden. ‘Het is een eenvoudige methode die in de nabije toekomst al impact kan hebben op de toepassing van batterijen’, aldus onderzoeker Chongwu Zhou.

Resultaten

Naast de aanzienlijke winst in energieopslag, zorgt de nieuwe technologie ook voor een snellere oplaadtijd. Zo zal een smartphone met een silicium-batterij in tien minuten volledig kunnen opladen.

Hoewel de onderzoekers trots zijn op de behaalde resultaten, kleven er nog wel enkel nadelen aan de nieuwe accu’s.

Beperkte levensduur

Zo is het ontwikkelen van silicium-accu’s een prijzige bezigheid, en laat ook de levensduur van deze batterijen nog te wensen over. Een accu gaat slechts tweehonderd oplaadbeurten mee.

USC verwacht echter dat ze hier de komende tijd nog wel veel winst in kunnen boeken. Verwacht wordt dat de nieuwe generatie batterijen over twee á drie jaar in smartphones, tablets en elektrische auto’s te vinden zullen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.