Een draadloze knop die taken overneemt van uw smartphone

07 december 2014Leestijd: 2 minuten

Op crowdfundingwebsite Indiegogo haalden de makers van de draadloze knop voor smartphones Flic al 180.000 euro op. Hoe werkt het?

Het internet der dingen in huis – met een smartphone de temperatuur op de thermostaat instellen of de lampen dimmen: niet direct handig als daarvoor continu een telefoon nodig is. De Zweedse start-up Shortcut Labs ontwikkelde daarom Flic, een draadloze knop, die de rol van de smartphone overneemt.

Om Flic te gebruiken, is weliswaar nog steeds een smartphone nodig, maar die mag gewoon in de jas- of broekzak blijven zitten. Via Bluetooth maakt de knop – zo groot als een euromunt – contact met iPhones en Android-telefoons. Met de bijbehorende app kunnen gebruikers een concrete functie aan de Flic toewijzen, zoals muziek pauzeren.

Klik

De knop maakt onderscheid tussen een korte klik, een lange klik en een dubbele klik, waardoor één Flic drie functies kan hebben. Naast de muziek pauzeren bijvoorbeeld ook een volgende track afspelen. Een uitkomst voor fietsers: die plakken de waterdichte Flic gewoon op hun stuur.

De Flic kan niet alleen taken overnemen van de smartphone zelf, maar van alle apparaten die via wifi met de telefoon zijn verbonden. Wie de slimme Hue-lampen van Philips gebruikt, doet ze met een druk op de Flic niet alleen aan of uit, maar kan ze ook dimmen of feller laten schijnen. De temperatuur van Essents Nest-thermostaat hoger of lager zetten kan ook.

Pizza

Shortcut Labs zette zijn project in november op crowdfundingwebsite Indiegogo, waar de knop is te reserveren voor zo’n 25 euro. Ze haalden al meer dan 180.000 euro op, bijna driemaal het doel van 65.000 euro.

Dat geld gaat niet alleen naar het produceren van de Flic, maar wordt ook gebruikt om de knop nog slimmer te maken. Zoals – maar dat is nog toekomstmuziek – automatisch je favoriete pizza bestellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.