Opladen zonder stopcontact? Binnenkort kan het

16 november 2014Leestijd: 2 minuten

Binnenkort zijn er wellicht minder stopcontacten nodig. Dan laadt de ijskast telefoons op met een draadloos signaal.

Met een beetje geluk worden smartphones, tablets en smartwatches over een paar jaar automatisch opgeladen zodra de eigenaar van deze mobiele apparaten thuis over de drempel stapt.

Bluetooth

De Chinese elektronica- en witgoedgigant Haier wil namelijk ijskasten en magnetrons op de markt brengen met WattUp, een systeem dat de Amerikaanse techstart-up Energous ontwikkelde. WattUp zendt radiogolven uit die een met bluetooth gekoppelde mobiele telefoon in de buurt kan oppikken, en kan omzetten in stroom voor de accu.

De plannen van Haier en Energous gaan daarmee een stuk verder dan bestaande techniek voor draadloos opladen.

Zo bestaat er al een systeem, qi genaamd, waarmee een smartphone kan worden opgeladen door hem op een oplaadstation te leggen. Het toestel laadt dan direct op, zonder er eerst een stekkertje in te steken. Elektronicabedrijf Philips – dat het systeem hielp ontwikkelen – gebruikt het bijvoorbeeld ook in zijn elektrische Sonicare-tandenborstels.

Een nadeel van de techniek is de beperkte bewegingsvrijheid: smartphones en tandenborstels moeten op het laadstation liggen, anders laden ze niet op.

Bewegingsvrijheid

WattUp heeft een groter bereik: het systeem kan tot een afstand van 5 meter rondom de zender elektrische apparaten van stroom voorzien. Dat zijn niet alleen smartphones en tablets: het kan ook met een klok aan de muur, of sfeerlichtjes in de vensterbank. Deze technologie moet nog wel worden geperfectioneerd.

Door WattUp in te bouwen in diverse apparaten – bijvoorbeeld in de ijskast in de keuken en in de televisie in de huiskamer – hoopt Haier dat mensen thuis in een groot deel van hun huis hun elektronische spullen kunnen opladen zonder erbij stil te staan – letterlijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.