Facebook lanceert nieuwe app om geheimen te delen

09 november 2014Leestijd: 2 minuten

Apps als Secret en Whisper zijn populair. Facebook komt nu met Rooms, waarmee u onder pseudoniem berichten kunt plaatsen.

Hebt u een geheime liefde en zou u dat wel van de daken willen schreeuwen zonder uw geheim prijs te geven? Dat kan. Online nog wel. De geheimen-apps Whisper en Secret zijn al langer razend populair.

Nu komt ook Facebook, dat zich juist laat voorstaan op transparantie, met een anonieme app: Rooms. Gebruikers kunnen inloggen op de iPhone-app met een e-mailadres of onder een pseudoniem. Ze hoeven niet over een Facebook-account te beschikken.

Chatroom

In speciale chatrooms kunnen mensen vervolgens – op uitnodiging – chatten met anderen en anoniem foto’s en filmpjes uitwisselen. De berichten worden gefilterd, ook om cyberpesten tegen te gaan.

Gebruikers kunnen ook zelf een Room aanmaken met een bepaald thema, zoals snowboarden. Facebook liet zich bij het ontwikkelen van de geheimen-app inspireren door chatrooms als Usenet, waarin mensen in de begindagen van internet met elkaar communiceerden.

Rooms is voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar. Whisper verscheen in 2012 in de App Store. Met deze gratis app kunnen mensen geheimen delen – inclusief foto – zonder dat iemand weet wie de verzender is. Gebruikers kunnen ook reageren op pikante onthullingen van anderen.

Roddels

In navolging van Whisper verscheen de app Secret waarbij mensen anoniem obsessies, geheimen en roddels online kunnen zetten.

De geheimen-apps zijn niet onomstreden. De Britse krant The Guardian beschuldigde Whisper ervan de locatie van gebruikers te volgen, ook al hadden zij die dienst uitgeschakeld. CEO van Whisper Michael Heyward ontkent dit

Secret moest in Brazilië op last van de rechter uit de lokale App Store worden verwijderd. De app zou indruisen tegen de Grondwet, die anonieme meningsuiting verbiedt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.