Fraude bewijst opnieuw de kwetsbaarheid van DigiD

16 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een stel uit Roosendaal is woensdag opgepakt omdat zij zouden hebben gefraudeerd met DigiD. De man en de vrouw worden ervan verdacht zo’n 180 DigiD-accounts te hebben gewijzigd. Ze maakten daarmee ongeveer 50.000 euro buit.

De FIOD, de opsporingsdienst voor financieel-economische fraude, meldde dit donderdag.

Het duo is vermoedelijk binnengedrongen op een netwerk, waarna ze wachtwoorden en accounts hebben gebruikt om bankrekeningen en telefoonnummers van anderen op overheidswebsites aan te passen. Daardoor kwamen de uitkeringen en toeslagen niet bij de aanvragers terecht, maar bij het stel zelf.

Geldezels

De verdachten maakten bij de fraude waarschijnlijk gebruik van geldezels. Dit zijn mensen die hun rekening beschikbaar stellen om geld op te laten storten. Zodra het geld binnen is, wordt het contant opgenomen.

In totaal zijn zeventig rekeningen geblokkeerd en zijn vier geldezels opgepakt. De mensen die slachtoffer zijn van de fraude, hebben hun uitkeringsgeld alsnog gekregen. Het waren in dit geval vooral ouderen die slachtoffer werden.

Kwetsbaar

Het is niet de eerste keer dat DigiD gevoelig blijkt voor fraude. Met een DigiD kunnen burgers overheidszaken regelen, zoals het aanvragen van toeslagen en het wijzigingen van persoonsgegevens. Bij het gebruiken van een DigiD-account zijn een aantal persoonlijke gegevens essentieel. Onder meer het adres, geboortedatum en Burgerservicenummer worden opgeslagen in het DigiD-account. Daarmee zijn gebruikers niet alleen kwetsbaar voor diefstal maar ligt ook identiteitsfraude op de loer.

De gegevens die worden opgeslagen in een DigiD-account zijn ook juist de gegevens die criminelen kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een DigiD-activeringscode aan te vragen en daarmee met een valse identiteit uitkeringen op een ander rekeningnummer te laten storten. In maart nam de overheid al de maatregel om DigiD activeringscodes in risicogebieden per koerier te laten bezorgen bij burgers, uit angst voor diefstal van de gegevens.

Vooral burgers die financieel veel leunen op de overheid, zoals studenten en ouderen, kunnen door dit soort fraude veel geld mislopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.