tech

Groot lek ontdekt in Galaxy S III en Note II

17 december 2012Leestijd: 1 minuut

Kwaadwillenden kunnen kinderlijk simpel toegang krijgen tot persoonlijke gegevens op verschillende Samsung-smartphones. Dat claimen althans ontwikkelaars van het bekende XDA-forum.

De softwareontwikkelaars zeggen dat Galaxy-toestellen als de S II, S III en Note II te kampen hebben met het lek, waardoor ze vatbaar zouden zijn voor malware. Gebruikers van deze toestellen blijken toegang te hebben tot een map die eigenlijk alleen inzichtelijk hoort te zijn voor ontwikkelaars.

Geheugen wissen

Via de map (/dev/exynos-mem) kan in theorie het gehele telefoongeheugen worden gekopieerd of zelfs worden gewist, zo claimt ontwikkelaar Alephzain op het forum. Door malware op een toestel te installeren, bijvoorbeeld via een app, zou het voor kwaadwillenden ‘kinderlijk simpel’ zijn om data van de Samsung-telefoons te plukken.

Of er al apps in omloop zijn die actief misbruik maken van het beveiligingsprobleem is niet bekend. Samsung zelf heeft  in ieder geval nog geen reactie gegeven. Wel plaatste ontwikkelaar SuperCurio maandag een stappenplan online waarmee gebruikers het gat handmatig kunnen dichten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.