stijl

Vier manieren om in vorm te komen voor de zomer

24 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Het is lenteachtig weer buiten en wat is er dan fijner om uw lichaam alvast klaar te maken voor de zomer? Fitnessen in de sportschool, buiten hardlopen of thuis met een work out-dvd: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Elsevier.nl zet enkele trends op het gebied van fitness op een rij. Welke is voor u het meest geschikt?

1. High-intensity interval training

Korte intensieve work outs zijn geschikt voor iedereen die geen tijd heeft om uren in de sportschool te staan. Experts waarschuwen wel voor de grote kans op blessures bij intensieve trainingen, maar een korte training is wel makkelijker vol te houden voor iemand die niet van sporten houdt.

De trainingen zijn vooral geschikt voor het verbranden van vet in 15 tot 20 minuten. Die periode wordt afgewisseld door momenten van intensieve training, bijvoorbeeld sprinten, en momenten van rust, door bijvoorbeeld te joggen of te wandelen.

2. Bootcamp

Ondanks het vaak regenachtige weer in Nederland, verruilen steeds meer mensen de sportschool voor de buitenlucht. Tijdens een bootcamp gaat een groep sportievelingen naar buiten om zich te laten ‘drillen’ door een trainer.

De trainingen zijn zwaar, maar het is makkelijk om de oefeningen op uw niveau aan te passen.

3. Squat challenge

Wie wil gaan voor een gerichte aanpak van de bovenbeen kan de squat challenge aan zijn sportprogramma toevoegen. In dertig dagen gaat de deelnemer van 50 squats, waarbij u een hurkbeweging maakt, naar 250 squats op de laatste dag.

Een gevorderde sporter kan de training nog een extraatje geven door gewichten in de handen te nemen tijdens het bewegen.

4. Crossfit

Ook hierbij staat een hoge intensiteit centraal. Je traint niet een deel van het lichaam, maar zoveel mogelijk. Diverse sportscholen hebben al een crossfit-programma waarbij sporters onder meer krachtiger, flexibeler en sneller worden.

Bij de training worden geen apparaten gebruikt. In plaats daarvan doen deelnemers negen ‘functionele’ bewegingen die in het dagelijks leven ook voorkomen, maar nu zijn uitvergroot en geïntensiveerd. Deze work out wordt ook aangeraden voor mensen met beroepen waarbij een goede conditie belangrijk is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.