stijl

Tips voor heerlijke champagnes en goedkopere alternatieven

30 december 2013Leestijd: 2 minuten

Na alle kerstlekkernijen is het tijd voor oliebollen en champagne. Waar u de lekkerste oliebollen kunt kopen, is inmiddels uitgebreid getest. Maar wat voor champagne kunt u in huis halen?

Voor wie het niet erg vindt om een keer diep in de buidel te tasten voor een goede fles bubbels, is er genoeg keus. Goedkope alternatieven als cava en prosecco zijn ook populair.

Elsevier.nl doet enkele suggesties voor champagnes, rosé champagnes en goedkopere alternatieven.

1. Leclerc Briant

Volgens Elseviers Nicolaas Klei ‘champagne zoals ’t hoort’. ‘Strak als de beste chablis. Op biodynamische leest geschoeid.’ Klei raadt aan: Leclerc Briant, champagne brut ‘les chèvres pierreusses’, cumières premier cru.

2. Jacquesson

Nog een aanrader van Klei in Elsevier Juist. Kies bijvoorbeeld voor de Jacquesson Cuvee No. 736. Deze bestaat voor 53 procent uit Chardonnay, 29 procent uit Pinot Noir en 18 procent uit Pinot Meunier. Een goede champagne voor tijdens het diner.

3. Piper-Heidsieck Cuvée Sublime

Voor wie zijn gasten niet alleen een overheerlijke champagne wil aanbieden, maar ook indruk wil maken met een mooie verpakking is deze fles geschikt. Deze champagne heeft een zachte delicate, zoete smaak en een lange afdronk. De fles wordt verpakt in een mooie designverpakking.

1. Veuve Clicquot Rosé

U kunt ervoor kiezen om uw gasten te verrassen met een rosé champagne. Veuve Cliquot was het eerste champagnehuis dat rosé champagne presenteerde. Deze rosé champagne pas goed bij een aperitief en is met de prachtige roze verpakking ook ideaal om cadeau te doen.

2. Krug Rose

Vanwege de prijs is deze rosé champagne niet voor iedereen geschikt, maar door de volle, complexe aroma’s is het de prijs volgens kenners meer dan waard. De aroma’s worden ondersteund door een accent van framboos.

Deze rosé champagne heeft een prachtige kleur en een aroma van klein rood fruit. Ook deze fles ziet er dankzij het roze etiket feestelijk uit.

1. Cava Azimut Brut Nature

Deze sprankelende, frisse, fruitige cava is een goedkoop alternatief voor champagne. ‘Menige duurdere champagne is niet beter. Supercava: tikkie ruig, vol fruit, machodroog,’ oordeelde Klei in de Wijngids van Elsevier van dit jaar.

2. Prosecco #41 Sparkling

Een mousserende wijn gemaakt in de Italiaanse wijnstreek Veneto. Geen zoetsappige kleurtjes op deze fles, maar gewoon stoer zwart. Een frisse, droge smaak met indrukken van tropische vruchten.

3. Savia Viva Brut Reserva Cava

Een toegankelijke, maar elitaire cava gemaakt door twee vrouwelijke oenologen. Volgens kenners heeft deze cava daardoor een ‘feminine touch’. Hij is licht van kleur, heeft groene tonen en een vleugje amandel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.