Amerikaanse hysterie rondom mierzoet gebakje

30 augustus 2013Leestijd: 2 minuten

Vanuit New York verovert de cronut, een donut van croissantdeeg, de wereld. De eerste Nederlandse patissier die het gebakje verkocht, werd overspoeld met positieve reacties.

De Franse chefkok Dominique Ansel van de gelijknamige bakkerij in New York noemt het ‘een hybride gebakje’, half Franse croissant, half Amerikaanse donut: de cronut.

Exclusief

De cronut wordt sinds mei verkocht en is razend populair. Amerikanen staan uren in de rij en YouTube-filmpjes waar het recept stap voor stap wordt uitgelegd zijn tienduizenden keren bekeken. Ansel houdt zijn creatie exclusief: er worden er driehonderd per dag gebakken en op is op. Er is slechts één smaak per maand en klanten mogen er maar twee kopen.

Via Twitter werd Banketbakkerij Van Orsouw in Zwolle gevraagd of ook daar cronuts te koop waren. Patissier Max van Dijk (52) had er nooit van gehoord, maar vond het een leuk idee om het gebakje naar Nederland te halen.

Van Dijk: ‘Toen we begonnen met de verkoop, ontplofte er een bom. Mensen uit het hele land komen cronuts kopen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er om een product zo’n consternatie was.’

Rozensuiker

Het gebakje van Ansel bestaat uit dunne lagen croissantdeeg, gefrituurd in druivenpitolie. Daarna wordt het door rozensuiker gerold, gevuld met vanillecrème en overgoten met glazuur.

Van Dijk liet de Amerikaanse commotie achterwege: ‘Nederlanders zijn benieuwd naar de cronut, maar ze zijn minder gek te krijgen.’ Hij nam het recept van Ansel over, maar verving de Tahitiaanse vanillecrème bijvoorbeeld door banketbakkersroom.

Ook vraagt Banketbakkerij Van Orsouw twee euro voor het gebakje, in de Verenigde Staten wordt er vijf dollar, bijna vier euro, voor betaald.

En bestellen in Zwolle is een stuk minder gedwongen, van het berichtje ‘Twitterbestelling, graag 2 cronuts over 20 minuten als ik klaar ben bij de kapper’, wordt geen probleem gemaakt.