Wat waren de mooiste jurken tijdens de Oscarceremonie?

25 februari 2013Leestijd: 2 minuten

In 1929 werd de eerste Oscar, de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten, voor het eerst uitgereikt. Daar waren 270 mensen bij.

Intussen is de prijs uitgegroeid tot een enorm media-event waar ‘de sterren’ zich al maanden van tevoren lichamelijk (kleine liposucties hier, extra spuitje botox daar, flink op dieet vanaf december, uren naar de kapper, en een paar dagen vantevoren naar de tanning salon zodat je kleur er niet halverwege afdruipt) en geestelijk op voorbereiden.

Rode loper

Het aantal kijkers naar de uitreiking schijnt elk jaar minder te worden. De Award Ceremony is eigenlijk steeds meer verworden tot een heel lang red carpet moment. Wat de sterren dragen, lijkt interessanter dan welke film gaat winnen; de avond zelf duurt dan ook eindeloos. In dit geval waren er ook weinig verrassende winnaars.

Wat zagen we dit jaar allemaal voorbijkomen? Het is jammer dat de eensgezindheid onder de sterren zo groot is. Of noemt het angst om op te vallen. Door al die stilisten is het wel erg koekoek eenzang geworden. Bijna geeneen ster heeft nog een duidelijke eigen stijl of doet een poging om zich te onderscheiden van de rest.

Diepe decolleté’s

Zodoende zien we op de foto’s en slideshows al die sterren voorbijkomen in jurken die dan wel verschillend zijn, maar ook heel erg hetzelfde. Vaak wel mooi, maar na een stuk of tien weet je het wel. Diepe decolleté’s, veel pailletten, slepen (enorm), blote ruggen, de onmisbare clutch en uiteraard veel dure juwelen.

Jessica Chastain van Zero Dark Thirty droeg een huidkleurige strapless Armani, Anne Hathaway met een jongensachtig kapsel een mooie witte rugloze Prada. ‘Zakelijk aan de voorkant en feest aan de achterkant,’ zei haar moeder. Jennifer Aniston die er nog steeds uitziet als twintig jaar geleden in Friends, in een knalrode Valentino. Halle Berry in een vreemde zwart-zilveren concoctie die geïnspireerd leek door Jugendstil.

Baarden

Helena Bonham Carter die altijd iets geinigs met een oud gordijn doet en er elk jaar bij kijkt alsof ze liever thuis was gebleven. Ze dragen ongeveer hetzelfde en staan ook hetzelfde: benen voor elkaar gekruist, een arm in de zij. Zo komt het allemaal het beste uit. Ook opvallend: de mannen met baarden – George Clooney (why, George???), Hugh Jackman en Ben Affleck.

Emanuelle Riva, die net 86 is geworden en een prachtige rol speelde in Michael Hanekes terecht bekroonde Amour, zag er geweldig uit. Het origineelst was Helen Hunt, in een fantastische blauwe jurk van H&M. Dat werd dan wel weer goedgemaakt door peperdure juwelen. Maar Hunt zag er mooi uit en haar keuze maakt in elk geval duidelijk dat ze de tijdgeest verstaat. Het hoeft niet duur te zijn om mooi te zijn!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.