stijl

Brasserie NL in Leidschendam: back to the future

28 januari 2013Leestijd: 2 minuten

Vroeger was hier het Dr. Neher Laboratorium, een plek waar de Willie Wortels van de (toenmalige) PTT driftig experimenteerden met de nieuwste snufjes op het gebied van telefonie. Nu is chef Ruben van Dieten er neergestreken met zijn brasserie. En Van Dieten, die kan wel wat.

Als chef van onder andere Le Cirque liet van Dieten zien de klassieke Franse keuken tot in de puntjes te beheersen.
Maar in dit Rijksmonument met niet te missen zendtoren – midden in een verder nogal verscholen Leidschendamse woonwijk – vind je geen opgeprikte sfeer, holle sterrenpretenties of dure prijskaartjes.

Mozaïeken van Anton Rover

Het restaurant is ondergebracht in een nog akelig nieuw aandoend complex. Binnen ben je alles snel vergeten. Daar vergaap je je aan de originele, 55 jaar oude keramische mozaïeken van Anton Rover.

Die passen wonderwel bij het strakke interieur, dat in z’n geheel oogt als een moderne knipoog naar de jaren vijftig: inclusief de crèmekleurige bank tegen de muur, afbeeldingen van telefoons met draaischijf en stoeltjes uit die tijd.

Robuuste gerechten

Vanuit de ruime open keuken komen nog steeds geen liflafjes en amuses. Wel uitstekende, robuuste gerechten met verrassende elementen. Denk aan kreeft met aspergerisotto, of gamba in tempura met rundermuis, quinoa en meloensaus.

Mogen ze ons voor wakker bellen. Met of zonder draaischijf.

Brasserie NL – Neherpark 5 – 2264 ZD Leidschendam – 070-3208550

Dit is een recensie van SpecialBite. Ga voor meer bijzondere restaurants naar SpecialBite.com. Wil je elke week de nieuwste en de meest bijzondere restaurants, bijzonder foodnieuws en originele kookboeken in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu hier in voor de SpecialBite nieuwsbrief.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.