John de Greef

Mode-expositie Rik Wouters: jurken om bij te zwijmelen

27 oktober 2016Leestijd: 3 minuten

Huiselijke harmonie. Dat klinkt toch niet als het onderwerp van een geslaagde expositie. Het tegendeel is waar. Het kleurige werk van kunstenaar Rik Wouters in het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) vormt de basis van een hartverwarmende tentoonstelling. Dus op naar modestad Antwerpen waar Les Hommes nu ook is neergestreken.

Verliefd op Nel

RW6 (2)

Rik was dolverliefd op Nel. Rik was de Belgische schilder en beeldhouwer Wouters, die nog geen 34 jaar oud, honderd jaar geleden in 1916 in Amsterdam overleed. Een kort leven met veel armoede, maar wel met een en al liefde voor zijn vrouw Nel. Nel was de hoofdpersoon in zijn opvallend kleurige kunst waarbij harmonie en huiselijk geluk domineren.

Wouters figuratieve schilderijen en beeldhouwwerken met telkens weer Nel vormen het uitgangspunt voor de mode-tentoonstelling ‘Rik Wouters & het huiselijk utopia’ (te zien tot en met 26 februari 2017 in het MoMu). Een startpunt dat een garantie lijkt voor een hoogst obligate opstelling van kunst met kleren. De geslaagde expositie bewijst het tegengestelde.

Veel Van Saene

Geborgenheid en utopisch geluk hebben als thema de samenstellers aangezet tot een bijzonder verrassende keuze van kleren van Belgische ontwerpers aangevuld met wat historische kledingstukken als nachthemden en schortjes. Van die Belgische ontwerpers kreeg Dirk Van Saene onevenredig veel ruimte. Terecht, zo blijkt.

MoMu_VeroniqueBranquinho_Rik Wouters & the Private Utopia__IntoTheWoods
Veronique Branquinho – Into the Woods

Dirk Van Saene (57), een van de bekende ‘Zes van Antwerpen’-groep, is een nogal eigenwijs buitenbeentje dat de modewereld geregeld zijn rug toekeert en ook fascinerende keramiek maakt. Zijn boetseerwerk heeft een plaats gekregen naast de sculpturen van Rik Wouters. Maar het zijn vooral zijn fantasierijke modeontwerpen (veel jurken) die de show stelen. Voor een deel opgesteld in een duistere cirkel waar ze langzaam ronddraaien rond een grote ronde bank die Van Saene liet bekleden met levenslustige motieven als een stralende zon, vogels in vlucht en poezen op de grond.

In het woud

Van Saene krijgt prachtige concurrentie op de expositie. Zo stuurt ontwerpster Veronique Branquinho (43) de bezoeker romantisch het bos in. Haar jassen, dekenachtig of versierd met kale takken, stralen tegen de achtergrond van een woud een weldadige rust uit. Een kalmte die haaks lijkt te staan op de tijdelijkheid van mode.

Opgewekt

Wie bij ontwerper Bruno Pieters (41) vooral denkt aan de monochrome, meestal zwarte  kleren die hij een lange tijd voor het Duitse Hugo ontwierp, krijgt een verrukkelijk klap te verwerken in het MoMu. Zijn deel van de exposite is een explosie van kleuren en dessins. Een vrolijke wildheid, zeker verwant aan het werk van Wouters dat er naast hangt, maar eentje die de toeschouwer een geheel andere roes oplevert.  Hij of zij mag met dank aan Bruno Pieters even kijken in een opgewekt Utopia.

Meer mode

_U4A0123Buiten het Momu biedt Antwerpen ook veel bijzondere mode.  Het grote aanbod van winkels is nu uitgebreid met een nieuwe Les Hommes-store. Te vinden in de Arme Duivelstraat, een zijstraat van de luxe Schutterhofstraat.

LES HOMMES Portrait
De mannen achter Les Hommes

Achter de naam Les Hommes werkt het duo Tom Notte en Bart Vandebossch. Beiden kwamen aan het woord in een interview in de recente Elsevier STIJL Mannenmode. Hun groeiend succes leidde er toe dat zij gevraagd zijn om het personeel van The Jane, het Antwerpse twee Michelinsterren-restaurant van Sergio Herman, aan te kleden. Dat deed Les Hommes met gevoel voor chique en sportieve flair.  Met grafische sweatshirts, zwarte joggingbroeken en opvallende sneakers (met goud).

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.