Liesbeth Wytzes

Shinen tijdens Prinsjesdag lukt de een beter dan de ander

20 september 2016Leestijd: 4 minuten

Het leukste van Prinsjesdag is natuurlijk het becommentariëren van de outfits waarin de heren en dames van de Staten-Generaal en genodigden zich hullen. Dat lukt de een beter dan de ander.

Of moeten we zeggen, dat lukt de een nog minder dan de ander? Bij sommige outfits snap je gewoon niet dat de draagster die ochtend of eerder dacht: ja. Dát ga ik aantrekken. Al denk je dat wel vaker en niet alleen op Prinsjesdag.

Politiek statement

Wat een gelegenheid om te shinen! Wat jammer om die ongebruikt te laten! En wat gek om een politiek statement te maken op die ene dag per jaar dat dat nou eens niet echt nodig is. Dat kan toch alle andere dagen van het jaar? Kijken die mensen nooit naar de Oscars, voor wat tips? Natuurlijk hebben politici het heel erg druk, maar kunnen ze nou niet even naar de kapper? Of de visagist?

Ook erg: de zogeheten deelhoed. Uit zuinigheid schijnen er deelhoeden te circuleren. Want je draagt zoiets natuurlijk bijna nooit, dus waarom zou je er geld aan uitgeven?

Vandaar natuurlijk dat zoveel dames zelf een soort hoofdbedekking dingetje in elkaar fröbelen van touw en oud papier en lapjes overgeschoten stof. Dat kan later altijd nog dienen als onderzetter of kussensloop.

Brave Máxima

We beginnen natuurlijk, hoe kan het anders, met het koninklijk duo.

2016-09-20 14:09:34 DEN HAAG - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zwaaien naar omstanders vanaf het balkon bij Paleis Noordeinde op Prinsjesdag. ANP ROYAL IMAGES KOEN VAN WEEL
Foto: ANP

Máxima ziet er zoals vaker prachtig uit, dat is een deel van haar werk. Maar het is zo braaf. Waar zijn de leren jurken van weleer? Het postpakje van Jan Taminiau? We kregen keurig beige met blauw, gigantische juwelen (die diamanten strik met robijn!) van haar schoonmoeder, denkelijk.

mariannethiememanmanman
Foto: ANP

Marianne Thieme, Partij voor de Dieren, is een mooie vrouw met een goed hoedenhoofd. Met haar Tony Boltini-hoed waarop de tekst Man Man Man staat, begeeft ze zich buiten de paden van haar partij en bekritiseert het geringe aantal vrouwen dat een fractie leidt. Met een percentage van 37 procent in de Tweede Kamer is het aantal vrouwen daar evengoed beduidend talrijker dan in het bedrijfsleven. Maar goed, do what you can, where you are, zei Theodore Roosevelt al. Kanten jurk, ook goed.

edithschippersprinsjesdag
Edith Schippers arriveert bij de Ridderzaal op Prinsjesdag – Foto: ANP

Edith Schippers, VVD-minister van Volksgezondheid, heeft een trendy cape aangetrokken en een vilten hoed met vlinders, eruit geknipt. Je moet het even zien om te begrijpen. Ze weet wat haar staat, want droeg eerder zo’n fedora-model. Mooie jurk ook. En leuke oorbellen. Goed gedaan.

Foto: ANP

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) steunt de duurzame visserij in een zeer blauwe jurk van gerecyclede visnetten met visvormige gaten, van het model dat christelijke mensen achterop hun auto plakken. Deze beschrijving klinkt aanmerkelijk kinkier dan het eruit ziet. Op haar hoofd een … een… ding van iets gemaakt. Visnet? Wel leuk dat Dik-Faber op elke foto even blij kijkt.

Prins Constantijn en Prinses Laurentien komen op Prinsjesdag aan bij de Ridderzaal – Foto: ANP

Prinses Laurentien is ook alweer aan haar zoveelste Prinsjesdag bezig en trekt op sommige foto’s een behoorlijk sip gezicht. Haar donkergrijze jurk, geïnspireerd op de maliënkolder, is niet flatteus als ze zit: je ziet alle kwabjes en vetjes. En vanwaar die bepleisterde vinger? De schuine baret is saai. Gemiste kans voor iemand die in principe alles aankan.

ardvandersteurvrouw
Foto: ANP

VVD-minister van Justitie Ard van der Steur heeft een waardeloos jaar achter de rug, maar hij is mooi wel getrouwd, zij het voor de tweede keer. Zijn echtgenote Ninette ten Bosch, restaurateur, draagt een rode jurk en strooien hoed en is erin geslaagd er totaal onopvallend uit te zien naast haar imposante man. Een mooi halssieraad was leuk geweest.

2016-09-20 12:28:33 DEN HAAG - D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. ANP LEX VAN LIESHOUT
Foto: ANP

D66 Kamerlid Pia Dijkstra lacht nog na over haar voorlopig geslaagde donorwet. Mooie hoed, veel te strakke jurk. Maatje groter nemen.

Minister Stef Blok en zijn vrouw – Foto: ANP

Ach, mevrouw Blok, van Stef Blok, VVD. Saai, saai, saai, en dan die vermoeide lach. Ze draagt iets zwarts met een beige vestje, echt, dat is iets om mee naar de Jumbo te wandelen met een gebruikte plastic tas met lege flessen. De hoofdbedekking lijkt op een taartbakje en die lippen zijn echt veel te rood. Onverzorgd haar. Dat kan echt beter. We begrijpen dat Ingrid Blok een bed and breakfast runt, dat doet iets originelers verwachten.

2016-09-20 12:28:33 DEN HAAG - PVV-Kamerlid Dion Graus met partner bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. ANP LEX VAN LIESHOUT
Foto: ANP

Dion Graus (PVV), ook al zo’n originele geest met zijn overhemdboorden tot oorhoogte en halsketting met reusachtig stalen kruis, heeft een vrouw met een voorliefde voor kinky paarse lippenstift. Vorig jaar droeg ze daar een blauwe zonnebril bij, een look die minstens anders genoemd kon worden. Voor een echtpaar dat trouwde in gothic stijl hebben ze zich behoorlijk ingehouden. Keurige hoed.

Geert Wilders en zijn vrouw Krisztina – Foto: ANP

Zijn grote baas Geert Wilders loopt opgetogen naast zijn vrouw. Maar waarom? Haar kleurencombinatie is vreemd: koningsblauwe hoed, onduidelijke kleur jurk (zwart? blauw?) met watervaldecolleté dat vooral geschikt is voor de kleinere boezem, en hier is daarvan geen sprake. Een flinke lading parels in dat decolleté had de boel behoorlijk opgefrist. Nu ziet het er vooral kaal en mollig uit. Handschoenen, wat toch even aan de strenge moslima-outfit doet denken.

Emile Roemer en zijn vrouw – Foto: ANP

Lieve Emile Roemer, van de SP, draagt een wit overhemd met geinig zwartgezoomde knoopsgaten en een veel te smalle roze das. Maar wie zo blij kijkt, wordt veel vergeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.