Jeukende handen en pratende poppen in Rotterdam

26 maart 2013Leestijd: 3 minuten

Liefhebbers van niet al te moeilijke kunst én kunstvaardigheid van hoger artistiek niveau zitten gebeiteld in Rotterdam. In deze stad van Hard Werken viert het Museumkwartier met enkele expo’s de herwaardering van het ambacht.

Een mooi en waardig alternatief voor de meubelboulevard, want in de Rotterdamse Kunsthal is naast de veelomvattende mode van Jean Paul Gaultier ook honderd jaar design van de moderne meubelmaker Pastoe te zien.

Actueel pitriet

Het valse zusje van de Wet van Murphy houdt mijn agenda bij. Daarom dat juist tijdens de afgelopen drukke modeweken in New York, Milaan en Parijs enkele mode-expo’s en mode- en design-gerelateerde tentoonstellingen opengingen. Omdat in Rotterdam het aanbod deze dagen extra rijk is, heb ik daar alsnog rondgekeken. En dat beviel goed.

Vooral de expo over ambacht in het Boijmans leverde uitdagende jeuk in de handen. Wordt het pitrieten (erg actueel, zie de omslag van de recente Elsevier STIJL Vrouwenmode) of bontwerken? In een van de bemande ateliers demonstreerde Amber Veel hoe je van ecologisch en diervriendelijk konijnenbont weer erg leuke konijnen kunt maken.

Bomen in korset

Jean Paul Gaultier is een van de vrolijkste ontwerpers in de mode. Dat tekent zich buiten de Kunsthal al af, doordat sommige bomen een ‘iconisch’ blauw/wit gestreept Gaultier-korset dragen. Inderdaad, een buitenpretje. En binnen wordt het nog veel leuker.

Fransman Gaultier heeft op geniale wijze de mode van begin jaren tachtig en tot diep in de jaren negentig beïnvloed. Ook onze kleren op straat. Hij blijft geheel trouw aan zijn eigen stijl en humor met zijn nieuwe collecties voor man en vrouw. Ook blijft hij verbazen en verrassen en (de eerlijkheid gebied) soms ook ergeren door zijn af en toe eigenwijs ouderwetse kijk op kleren. Van dat laatste valt niets te merken in de Kunsthal. De expo is een sublieme en terechte glorieuze ode aan de fantasie en ook zeker aan het grote vakmanschap van Gaultier.

De vele unieke en vaak rijk uitgevoerde Gaultier-stukken komen er goed tot hun recht. En de geraffineerde projectie op de hoofden (met geprononceerde neus) van de figuren levert samen met stemgeluid de suggestie van levendig pratende poppen. Een kunstig effect dat prima past bij de overdaad van Gaultier.

Boven in de Kunsthal staan de meubels van Pastoe er een stuk stiller bij. Maar hier is het vooral de grote herkenbaarheid van de moderne Nederlandse design van jaren geleden die voor de dynamiek zorgt.

Coppens kriebelt

De Belgische Christophe Coppens besloot 5 mei 2012 abrupt te stoppen als modeontwerper. Hij voelde zich gevangen tussen kleren en kunst en koos als uitweg keramiek. Hij boetseerde bergjes en stelde al snel ook heuveltjes samen met spullen uit zijn nabije verleden.

Deze geassembleerde landschappen staan op een verhoging in het Museum Boijmans van Beuningen, onder de titel  Everything is Local, Landscape part 1. Misschien niet voor iedereen, maar voor wie de worsteling tussen creativiteit en commercie kent, kriebelt het intieme Coppens-berglandschap nog lang na in het hoofd.

Kloeke kikker

Met ‘Hand Made’ heeft Boijmans een tentoonstelling van vele honderden objecten neergezet die op diverse niveaus valt te genieten. Met demonstraties door vaklieden van Hindeloops schilderen of boekbinden (van week tot week varieert het programma) vertoont het de niet onaangename trekjes van oude ambachten op Koninginnedag of iedereen-kan-schilderen-pakketten.

Maar met het majestueuze schip Tomb of the Unknown Craftsman (een model van een volwassen fantasieschip) van kunstenaar Grayson Perry of de Frog Table (inderdaad een onmiskenbaar kloeke kikker op tafel) van Hella Jongerius wordt juist ook de individualiteit van de vakman onderstreept. Alles bijeen een makkelijk feestje voor de ogen, waarbij de handen aangenaam gaan jeuken om ook aan de slag te gaan.

Liefst voor 13 mei

Tot en met 12 mei kunt u in de Rotterdamse Kunsthal nog onderduiken in de verrukkelijke wereld van Jean Paul Gaultier vol allure, humor en knap gemaakte kleren. Museum Boijmans van Beuningen maakt de vrolijke ondertitel ‘Lang leve het ambacht’ van de Hand Made-expo behoorlijk waar tot en met 20 mei.

In datzelfde museum zijn de geknede en gearrangeerde bergen van ex-modeontwerper Christophe Coppens te zien tot en met 26 mei. Like Pastoe, honderd jaar vernieuwing in vormgeving loopt tot en met 2 juni. Wie alles tegelijk wil zien moet er vóór 13 mei bij zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.