Fijn voor de voeten: de schoenmode is plat, luchtig en ruim

15 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Wel of niet hoge hakken onder een jurk? Gelukkig voor de voeten is de schoenmode plat. Lucht en ruimte voor de tenen. Maar is dat wel zo gezond?

Er was een klein, maar duidelijk schokje voelbaar onder het modepubliek bij de haute-coutureshow van Chanel voor de afgelopen zomer. Platte schoenen! Sneakers in luxe tweed met pailletten completeerden de meest kostbare outfits ter wereld.

Bij de shows met de grote design-confectie voor najaar 2014 volgden onder meer Gucci, Marni en Jil Sander het nieuwe lage-hakken-beleid. En uiteraard toonde ook Chanel met de prêt-à-porter-collectie nog eens aan dat een hak onder een jurk of rok zeker niet meer een must is.

Want hoewel een hak de elegantie van het silhouet vergroot en het nemen van kleine stappen vrouwelijker zou zijn, zijn er steeds meer alternatieven, zoals ballerina’s, veterschoenen, instappers, laarzen met platte hakken, en gympen dus.

Comfort

Het Franse modemerk Agnès b. heeft altijd al platte schoenen in de collectie zoals lage laarzen en veterschoenen. Importeur Martin Eras (56), die een Agnès b.-winkel in Amsterdam heeft: ‘De hele mode gaat richting comfort en daar horen lage hakken bij. Zeker geen hoge stilettohakken. Ik ben wel voor deze trend, want het is wat relaxter, zo’n lage schoen. En de hakken die er zijn, worden dikker. Die lopen comfortabel.

‘Je ziet nu ook weer het beeld uit de jaren tachtig terugkomen: veel leggings of strakke broeken en daarboven grote truien. En dan platte schoenen. Die horen daarbij. Bij lange rokken past het ook goed, veterschoenen met sokken eronder. Vrouwelijk van boven, mannelijk van onder. In Japan zie je dat het mannelijke en vrouwelijk in elkaar overlopen, en is soms zelfs niet te herkennen aan de kleren of iemand man of vrouw is.’

Voor vrouwen die moeite hebben met lopen op hoge hakken is dit heel goed nieuws. Geen kapotte tenen meer, opengescheurde hielen, nee, lucht en ruimte voor de voeten.

Maar klopt dat wel? Is een platte schoenhak wel zo goed voor de voeten en de benen?

Op zich zijn platte schoenen niet ongezond. Volgens Elke Poppe (27), podotherapeut en lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, is het maar net wat je gewend bent. ‘Als je altijd een klein hakje draagt, is je kuitspier daaraan gewend. Dus als je dan opeens heel platte schoenen draagt, vindt je kuitspier dat vervelend.’

Ballerina’s

Ook is het zo dat sommige gympen, sneakers, slippers en bijvoorbeeld schoenen van canvas minder steun geven. Elke Poppe: ‘Maar ook dan geldt, niet iedereen heeft altijd steun nodig. En stevige gympen zijn prima.’

Het nadeel van ballerina’s is dat die geen sluiting hebben en dus vaak te klein worden gekocht omdat je er anders uit slipt. Gevolg: de tenen komen in de knel.

En hoe zit het dan met hakken? Volgens Poppe is er met hakken tot 4 centimeter niets mis. Loop je veel op hogere hakken, dan verkort dat mogelijk je kuitspier en achillespees, en ontstaat er meer druk op je voorvoet en komen je tenen in de knel. Ook omdat hakken vaak smalle neuzen hebben.

Poppe: ‘Je tenen gaan klauwen en je grote teen wordt naar binnen geduwd. Zo kan er een knobbel aan de binnenkant van je voet ontstaan.’ Maar ook nu weer geldt, dat als je ze niet te lang draagt, het geen kwaad kan. Je voelt zelf wel wat goed is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.