‘Wie laat er nu krankzinnige mensen rondlopen met explosieven?’

03 januari 2020Leestijd: 6 minuten
Foto: ANP

De roep om een verbod op consumentenvuurwerk klinkt steeds luider na de grote overlast tijdens nieuwjaarsnacht. Regeringspartijen VVD en CDA willen voorlopig niet dat er een algemeen vuurwerkverbod komt, ondanks dat de politie daar opnieuw tot oproept. Wij vroegen onze lezers of zij voorstander zijn voor een verbod. Er werden verdeeld gereageerd op de Stelling. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Alice Tromm

Ik ben voor een totale particulier vuurwerk verbod. Wie laat nu krankzinnige mensen rondlopen met explosieven? Georganiseerd siervuurwerk, opgezet door mensen die hier voor zijn opgeleid en een plezier voor iedereen. Precies om 24 uur, 10 minuten show en dan is het over en uit.
Hoeveel tranen zijn er al gevloeid en hoeveel verdriet is er nu voor de doden, gewonden, getraumatiseerde hulpverleners en vergeet niet de dieren die in totale paniek raken. En waarvoor? Waarom andere mensen hun bezit vernielen en vernietigen? Dat heeft niets met Nieuw Jaar te maken maar met anarchie.

 

David Bank

Hoewel een vuurwerkverbod voor veel mensen aantrekkelijk klinkt, denk ik niet dat dit een oplossing voor hun overlast gaat brengen. Die overlast wordt nl. veroorzaakt door een kleine minderheid van raddraaiers voor wie het legale vuurwerk toch te min is en die zich al bedienen van zwaar illegaal vuurwerk. Wie je er wel mee treft is de brave huisvader die zijn kinderen een leuke ervaring wil geven met oud en nieuw en vervolgens keurig zijn troep opruimt.

Mijn ervaring met consumentenvuurwerk is dat het juist verbindend kan werken: families en vrienden die gezellig bij elkaar komen om nieuwjaar te vieren kunnen om middernacht genieten van een vuurwerkshow in de buurt terwijl ze de buren een gelukkig nieuwjaar toe kunnen wensen. Hoe anders is dat in landen waar consumentenvuurwerk ongebruikelijk is en mensen naar centrale punten moeten om vuurwerk te zien. Ik heb dat een keer in Londen meegemaakt en kan vertellen dat de sfeer daar veel grimmiger was en er ook doden en gewonden vielen. Ofwel: voor hulpverleners zal een verbod op consumentenvuurwerk niks oplossen. Wat wel kan werken is het reguleren ervan in gebieden waar bijv. veel senioren wonen en hulpverleners ruimere bevoegdheden geven om de raddraaiers aan te pakken.

Tot slot vind ik dat men ervoor op moet passen om tradities te verbieden om overlast voor bepaalde groepen te voorkomen. Eerst was er de zwarte piet waar sommigen zich aan stoorden. Nu is het vuurwerk aan de beurt wat veel mensen die er niks mee hebben graag verboden zouden willen zien worden. Wat is het volgende? Kerst verbieden omdat andere geloven er last van hebben? Pasen verbieden omdat dierenactivisten last hebben van de paashaas? Uiteindelijk gaat dit tot een dictatuur van de klagers leiden waarin niemand nog iets leuks gegund wordt.

 

Eduard Bakker

Het is volstrekt evident dat het (knal)vuurwerkverbod er moet komen – en er allang had moeten zijn – wat betreft de idee dat er een kleine minderheid het verknalt voor de rustige meerderheid, dit is een gotspe, het is al jaren een toenemend probleem van een heel grote groep relschoppers die steeds grover over de schreef gaan, dus… aanpakken en idd zwaar bestraffen…

 

Cornelis van Iersel

De jeugd maakt zich toch zoveel zorgen over het klimaat. Het zijn toch voornamelijk jongeren die vuurwerk afsteken. Zouden ze in de gaten hebben hoeveel CO2 en stikstof hiermee in het milieu terecht komen? Waarschijnlijk interesseert ze dat niet. Dat geldt ook voor het min of meer permanent aan de mobiele telefoon hangen. Het schijnt inmiddels zo te zijn dat het energieverbruik van de ICT industrie wereldwijd dat van de totale luchtvaart overschrijdt en dat dat probleem met de dag erger wordt en zelfs door onze overheid wordt aangemoedigd.

 

H.W.J. Nuijens

Naar mijn mening zijn er twee situaties die steeds door elkaar heenlopen en die een acceptabele oplossing verhinderen: situatie 1 is het feit dat heel veel kinderen (12 à 16 jaar) zonder enig toezicht vanaf half december, met een hoogtepunt op 31 december, er op los knallen; situatie 2 is de brave burger die op 31 december/1 januari vanaf middernacht een half uurtje vuurwerk wil afsteken.
Het probleem is situatie 1; een totaalverbod op vuurwerk is (vooralsnog) echter onmogelijk omdat dat aan de volwassenen van situatie 2 het gevoel geeft dat er weer iets van ze wordt afgepakt.
Op grond hiervan is mijn denkrichting als volgt: sta het afsteken van vuurwerk toe op 1 januari van 0.00 uur tot 0.30 uur, verbied het de hele rest van de tijd en werk aan betrapping en bestraffing van overtreding van deze regel.
En tenslotte: beperk de legale verkoop van vuurwerk tot 1 dag: 31 december.

 

Liesbeth de Vogel

Ja ja, weer een verbod. Ik ben tegen een vuurwerkverbod. De goeden hoeven niet onder de slechten te lijden. Daarbij is de mens niet 100 % braaf, er moeten een aantal uitlaatkleppen blijven om erger te voorkomen.
Vroeger was het veel erger, daarom zijn nu alle kroegen dicht en stopt het ov er om 20.00 uur mee. Hele binnensteden werden toen verbouwd en heus niet alleen met rotjes.
Ze zouden het OV weer eens gewoon moeten laten rijden op oudejaarsavond zodat mensen elkaar kunnen bezoeken en er niemand zit te vereenzamen. Er verder handhaven als er vuurwerk buiten de vastgestelde tijden wordt afgestoken.

 

Willemijn Voigt

Politici: stop met het zeggen dat ‘het zorgelijk is’ en ‘de aandacht heeft’! De Nederlanders zijn het gewoon helemaal zat dat elk jaar weer het vroeger zo leuke moment van de jaarwisseling volkomen bedorven wordt. Het is een moment dat gevierd moet worden en niet in angst en beven moet worden beleefd. Dus: JA, helaas JA, stoppen met al het vuurwerk. Maar niet alleen verbieden, ook de wetsovertreders direct oppakken en laten bloeden. Pak ze in de portemonnee, laat hen de aangerichte schade betalen en kunnen ze dat niet? Dan van tevoren meedelen dat de ouders of verzorgers er voor op moeten draaien. Ik begrijp best dat je niet altijd weet wat je puber of adolescent uitvreet, maar wanneer zij de consequenties weten van hun on-gedrag, misschien dat we dan over een paar jaar wel weer een leuke jaarwisseling kunnen hebben. En volwassenen die met die illegale troep aan komen zetten: behandelen als zware criminelen, wat er dan nog van hen over is….. Gelukkig en veilig 2020!

 

Eva. M. Kellerman

Het vuurwerk hoeft niet verboden te worden, maar moet door deskundigen, aan een haven of andere veilige plaats worden getoond. Dit gebeurd in vele landen o.a. in Antwerpen aan de haven. Particulieren, waaronder kinderen hiervoor moet een verbod gelden. Men kan dit aanpakken door de verkoop shops intensief te controleren.Houden ze zich hieraan NIET, dan een boete opleggen van duizenden euro’s. Het zelfde geldt voor particulieren die via internet aankopen.

 

Suzanne van Braak- Olsen

Van de traditie van zwarte Piet moet Nederland af: past niet meer in deze tijd vlgs een minderheid in ons land EN de huidige politieke correctheid. Ik denk dat een meerderheid in Ned. vuurwerk en vreugde vuren met oud en nieuw een achterhaald concept vinden. Onbegrijpelijk dat tegenstanders zich zo stil en fatsoenlijk op de achtergrond houden. En jaarlijks in stilte lijden. En letterlijk doodsangsten uitstaan. Niet overdreven of onterecht, blijkt ieder jaar weer.

 

John de Graaff

Vele miljoenen schade door aapjes die zich zo nodig moeten laten gelden. En veel erger: een compleet gezin verwoest.
Wat de schade aangaat; daar draaien niet die aapjes maar de Nederlander linksom of rechtsom voor op.
Het verlies aan mensenlevens is nooit meer te herstellen.
Verkoop dus verbieden en oppakken wie alsnog blijft knallen etc.

 

F Geurts van Kessel

Klaver heeft het mis. Dat de hulpverleners worden bestookt met vuurwerk ligt niet aan dat vuurwerk, maar aan zijn kansenparels die ermee omgaan. Een vuurwerkverbod is kortzichtig, het treft alleen de onschuldige burgers die hun legale vuurwerk afgepakt wordt. De raddraaiers die met hun illegale vuurwerkbommen dit vuurwerkverbod dan feitelijk veroorzaakt hebben, zullen zich aan zo’n vuurwerkverbod niet storen en gewoon doorgaan. Intussen is ons dan door de slinkse kerk weer gewoon een traditie door de neus geboord.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.