Stelling van de dag

‘Vuurwerkvoorstanders worden te weinig gehoord’

08 januari 2020Leestijd: 3 minuten

Rotterdam gaat als eerste van de vier grote steden een totaalverbod op vuurwerk invoeren bij de komende jaarwisseling. De VVD in Rotterdam is daar nu ook voor. Daarmee is er in de gemeenteraad voor het eerst een meerderheid voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.

Aanleiding voor de standpuntwijziging van de VVD in Rotterdam zijn de ‘zoveelste’ incidenten en het geweld bij de afgelopen jaarwisseling, schrijft de afdeling op haar website. ‘Vuurwerk leidt ieder jaar tot veel overlast, verwondingen en in verschillende stadswijken tot een sfeer van wetteloosheid. Eerdere pogingen om de overlast en wetteloosheid met het invoeren van vuurwerkvrije zones te beteugelen, hebben helaas niet het gewenste effect gehad. De problemen nemen niet af, maar toe.’

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Vuurwerk: Je bent een rund als je met tradities stunt

Als voorwaarde voor het verbod wil de partij wel dat er een ‘substantieel bedrag’ wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows in alle veertien wijken van de stad. Ook wordt de optie voor een droneshow bekeken.

In Apeldoorn al verbod

De vier grote gemeenten dringen al langer bij het kabinet aan op een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Amsterdamse raad wilde al in 2016 een verbod, en sindsdien is het aantal vuurwerkvrije zones in Amsterdam uitgebreid. Donderdag praat de Amsterdamse gemeenteraad over het onderwerp. Apeldoorn nam al in oktober als eerste Nederlandse gemeente het besluit om bij de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod in te stellen.

Ook in de Tweede Kamer is een inmiddels meerderheid voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk, al is het nog onduidelijk welk vuurwerk daaronder moet vallen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff schreef dinsdag in een uitgebreide Facebookpost dat hij ‘niet doof en blind’ is voor de oproep van politie, hulpverleners, burgemeesters en oogartsen. Maar hij wil eerst ‘grondig nadenken over de juiste balans’. ‘Nadat we alles hebben afgewogen, nemen we de beslissingen die we noodzakelijk vinden. Niet eerder.’

Stap naar de rechter

Tientallen maatschappelijke organisaties, die zich hebben verenigd in het platform Vuurwerkmanifest, hebben woensdag aangegeven dat zij naar de rechter stappen als de landelijke overheid niet met een vuurwerkverbod komt. Het gaat om onder anderen artsen, verzekeraars en dierenbeschermers. In hun ogen slaagt de overheid er niet in de burger te beschermen, vergelijkbaar met het Urgenda-vonnis.

Op de website hebben de afgelopen dagen meer dan een half miljoen mensen een petitie getekend die oproept tot een landelijk vuurwerkverbod.

Voorstander hebben ook petitie in het leven geroepen

Voorstanders van vuurwerk hebben inmiddels een petitie in het leven geroepen voor behoud van de traditie. Die werd bijna 140.000 keer ondertekend.

De initiatiefnemers wijzen erop dat vooral illegaal vuurwerk de boosdoener is van de problemen. Ook waarschuwen ze dat de overlast van illegaal vuurwerk vele malen groter zal worden, en nog minder te handhaven zal zijn.

Wat vindt u? Moeten meer steden het voorbeeld van Rotterdam volgen? Of is deze traditie te mooi om verloren te laten gaan? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.