Stelling van de dag

‘Nieuwjaarsnacht bewijst: tijd voor verbod op consumentenvuurwerk’

02 januari 2020

Regeringspartijen VVD en CDA willen voorlopig niet aan een algemeen vuurwerkverbod. Dit ondanks de oproep daartoe van de politie. Nationaal politiechef Erik Akerboom zei op 1 januari dat het ‘onacceptabel’ is dat er weer veel geweld is gebruikt tegen hulpverleners.

Dat hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk noemt ook VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz bij RTL Nieuws ‘onacceptabel’. Alleen ziet zij een vuurwerkverbod niet als oplossing. ‘Dat staat daar los van. Keihard straffen is de enige optie.’

Lees hier meer over dit onderwerp: Waar komt de traditie van vuurwerk afsteken vandaan? 

‘Een algemeen knalverbod zal zonder intensivering van de handhaving niet helpen,’ zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Bij een verbod zit volgens hem de ‘brave en getrouwe burger’ zonder vuurwerk, terwijl relschoppers aan de haal gaan met vuurwerk dat illegaal is gekocht.

Van Dam benadrukt dat zijn partij in 2019 wat ‘is geschoven’ en een verbod wilde van zogenoemde single shots, een plastic huls waaruit een lichtkogel wordt geschoten die in de lucht hard knalt.

Incidenten in de nieuwjaarsnacht

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) dreigde zaterdag nog met een algeheel verbod als Oud en Nieuw weer onrustig zou verlopen. In De Telegraaf gaf hij toe dat hij zich zorgen maakt over de jaarwisseling. Nieuwsjaarnacht was inderdaad onrustig, maar niet veel erger dan andere jaren.

In het Rotterdamse oogziekenhuis was het wel veel drukker dit jaar. Er kwamen twee keer zoveel slachtoffers binnen als het jaar ervoor. Oogarts Tjeerd de Faber zei tegen RTV Rijnmond: ‘Ik ben wel wat gewend. Dit is mijn 22ste nieuwjaarsdienst, maar dit is er toch wel een die in de top 3 terechtkomt.’

In de Noord-Hollandse plaats Bovenkarspel ging een molen uit 1848 in vlammen op. De molen maalde tarwe en spelt voor een zorgbakkerij in de buurt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het ernstigste incident was in Arnhem. Daar kwamen een vader (39) en zijn zoontje (4) om in de lift van een appartementengebouw, toen die stil kwam te staan door een brand in de hal. De moeder (36) en dochter (8) van het gezin overleefden het. De brand in de hal ontstond vermoedelijk nadat daar vuurwerk was afgestoken. Twee jongens van twaalf en dertien jaar zijn opgepakt en er is een onderzoek begonnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vuurwerkverbod

Oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren willen een verbod en komen met een initiatiefwet. ‘We kunnen onze hulpverleners niet afschepen met verontwaardiging alleen,’ zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver tegen de VolkskrantHij liep tijdens de jaarwisseling met de politie mee in Den Haag.

‘Veel mensen gaan hier zeer goed mee om, maar te veel mensen niet. De schade is te groot, de ongelukken te ernstig. En boven alles staat de schade voor onze hulpverleners.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politieagent Mark Achterbergh Copier schreef na zijn nachtdienst tijdens Oud en Nieuw in Amsterdam op Facebook waarom hij voor een vuurwerkverbod is. ‘Het is niet meer een tolletje dat in een put wordt gegooid, het is tegenwoordig leuk om hoogwaardige explosieven naar spullen en mensen te gooien.’

De agent uit Haarlemmermeer, die er ook VVD-raadslid is, schrijft: ‘Ik ben er klaar mee. Wat mij betreft schaffen we dat vuurwerk helemaal af.’

Legaal oorlogje voeren op 31-12 Vannacht stond de nachtdienst tijdens Oud & Nieuw op het programma. Ik ben verbaasd en…

Posted by Mark Achterbergh Copier on Wednesday, January 1, 2020

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Is het tijd voor een vuurwerkverbod? Of verpest een kleine groep het voor de rest en moet de regering inzetten op betere handhaving? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.