Stelling van de dag

‘Werkweek van 30 uur is het proberen waard’

07 januari 2020Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Finse premier Sanna Marin (34) komt met een wetsvoorstel voor een experiment met een 24-urige werkweek, berichtten media als AD, Het Parool, BNR, CNBC, The Guardian en The Independent maandag. ‘Een vierdaagse arbeidsweek, en een zes uur durende arbeidsdag. Waarom zou dat niet de volgende stap kunnen zijn?’ zou de jongste premier ter wereld hebben gezegd.

De berichtgeving bleek onjuist: Marin had de uitspraken gedaan in augustus, toen ze nog geen premier was, maar minister van Verkeer. Ze dacht hardop na over een werkweek van zes uur per dag óf vier dagen per week, maar dat is volgens de regering van Finland helemaal geen overheidsstandpunt. Dat meldt de website News Now Finland, die beschrijft hoe tal van gezaghebbende Europese media het nieuws meldden zonder vooraf de feiten te controleren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Finland heeft geen concreet plan, maar discussie is wel actueel

Het ‘nepnieuws’ ten spijt, de discussie over een andere indeling van de werkweek is wel degelijk actueel. ‘Zijn acht uren echt de ultieme zegening? Volgens mij verdienen mensen het om meer tijd door te brengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere aspecten van hun leven, zoals cultuur,’ zei Marin bij wijze van gedachte-experiment tijdens een SDP-bijeenkomst in augustus 2019. ‘Dit kan de volgende stap voor ons zijn in het arbeidsleven.’

In Nederland werd de veertigurige werkweek vorige maand ter discussie gesteld. ‘Een werkweek van dertig uur moet de norm worden,’ zei Piet Fortuin, de nieuwe voorzitter van CNV Vakcentrale, vorige maand. Volgens de vakbondsman ‘houden we elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem’. Fortuin verwijst naar een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond onder 3.000 werkenden, van wie meer dan de helft meer tijd wil voor zijn of haar privéleven en een hoge werkdruk ervaart. ‘We zien vooral de jongere generaties worstelen met de balans tussen werk en privé,’ zei Fortuin tegen Elsevier Weekblad (zie kader).

Elsevier Weekblad sprak CNV-voorzitter Piet Fortuin: ‘Dertig uur werken is de nieuwe norm’

Uit het onderzoek zou blijken dat 1,4 miljoen werkenden ‘op omvallen staan’. Vorig jaar hadden 1,3 miljoen mensen volgens cijfers van TNO en het CBS te kampen met een burn-out, wat in totaal zo’n 2,8 miljard euro zou kosten. Dat geld kan bij een kortere werkweek worden gebruikt om de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. De vakbond gaat zich bij onderhandelingen over nieuwe cao’s hard maken voor de dertigurige werkweek. Ook wil de vakbond dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees (D66) de maatschappelijke kosten en opbrengsten van de 30-urige werkweek laat doorrekenen.

Werkgevers niet enthousiast: ‘We moet niet minder, maar méér werken’

Werkgevers zijn niet enthousiast over het idee van een structureel kortere werkweek: VNO-NCW en zusterorganisaties AWVN en MKB Nederland vinden dat werkgevers en werknemers zelf prima afspraken kunnen maken over deeltijdwerken, zoals dat al tijden gebeurt. Ook geeft de staat van de economie niet direct aanleiding om minder te gaan werken, zeggen woordvoerders van AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde tegen het AD. ‘De trend is juist dat mensen vandaag de dag langer werken, veroorzaakt door krapte op de arbeidsmarkt.’ Daarnaast betwijfelt hij of de belasting op werk omlaag gaat. ‘Wij zijn voor lastenverlichting, maar het verkorten van de werkweek zal ook gevolgen hebben voor de salarissen.’ VNO-NCW en MKB Nederland wijzen op de tekorten in de zorg en het onderwijs, die volgens woordvoerder Mieke Ripken juist bewijzen dat ‘we niet minder, maar méér moeten gaan werken’.

Wat vindt u? Zou het goed zijn als Nederland gaat experimenteren met een kortere werkweek? Of is het een utopisch en onbetaalbaar plan? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.