‘Hulde aan Fidan dat ze haar rug recht houdt en vrijheid koestert’

24 januari 2020Leestijd: 5 minuten
Fidan Ekiz. Foto: Jacqueline de Haas,

‘We dwepen in dit land zo met het vrije woord, maar de realiteit is dat die vrijheid onder druk staat,’ schreef presentatrice, documentairemaakster en columniste Fidan Ekiz donderdag in een spraakmakend opiniestuk op The Post Online. We vroegen onze lezers of ze het met haar eens zijn dat het vrije woord in gevaar is. Er werd eensgezind gereageerd. Lees een selectie van de reacties op de Stelling terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Ton den Haan

In principe is het vrije woord fantastisch, maar wel vanuit het Nederlandse denken. De cultuur die daar het meest moeite mee heeft, gebruikt wereldwijd geweld of dreiging met geweld als zij zich voelen aangevallen en dat is al heel snel. Hun cultuur en denken is middeleeuws. In de middeleeuwen dachten Nederlanders ook zo, dus er ging lange tijd voorbij voordat het vrije woord er was. Toch heeft het invloed. Denk aan cabaretiers die wel het christendom op de hak nemen, maar (zelf zeggen zij dat ook) niet over de islam.

 

Louise Van Hoven

Het vrije woord staat niet alleen onder druk. Het vrije woord is er al lang niet meer.
Zoveel wat je als niet links denkend mens niet meer kunt zeggen.
Niet alleen de intolerante islam, maar ook in je (linkse )omgeving word je constant aangevallen op het hebben van een afwijkende, foute/cq racistische mening.
En dan houd je op een bepaald moment over steeds meer zaken je mond maar liever dicht.

 

Peter van Ouwerkerk

Ik ben het eens met de stelling. Wanneer andere opvattingen, of een andere blik op de werkelijkheid, een gevaar betekent voor iemands gedeelde zingevingssysteem,waaraan hij een betekenis ontleent,
zul je zien dat dit zingevingssysteem, of dit nu een religie, ideologie of een marsroute is, met hand en tand verdedigd wordt door personen die het minst met twijfel kunnen omgaan. En bij die verdediging horen allerlei middelen of straffen, van uitsluiting, excommunicatie tot doodslag aan toe. Voorbeelden genoeg.

 

Rudolf Majenburg

Linksextremisten ( het hele spectrum ) en activisten alsmede het fanatieke gedeelte van de islamgemeenschap zijn zeker wel voor het vrije woord en ze zijn zelf wellicht ook tolerant.
Maar niet voor andersdenkenden..
Ze maken graag gebruik van de open deur van het tolerante westen, de vrije meningsuiting, om hun idealen te realiseren en hun religie uit te breiden en te radicaliseren. Via intimidatie lukt dit al jaren vrij aardig. Extreme politieke correctheid en een mate van hypocrisie in de media is o.a. een gevolg daarvan.
Er is in dit opzicht dus zeker een parallel te trekken met het vroege fascisme. Een vroege waarschuwing.
Dat de gevolgen op langere termijn een enorm ondermijnend effect zullen hebben is zelfs bij de angstige meerderheid diep van binnen wel geland.
Hulde aan Fidan dat ze haar rug recht houdt en de vrije meningsuiting ( ook in moeilijke hoeken ) serieus neemt en koestert.
Overigens is dit m.i. nou zo’n voorbeeld van je inzetten voor de vrijheid die we elk jaar steeds fanatieker schijnen te vieren ( voelen we de dreiging ? ).

 

Marion Jansen

Dit is toch geen vraag meer? Je mag in Nederland al jaren niet meer zeggen wat je vindt. Als je anders denkt dan de Gutmensch word je direct veroordeeld en weggezet als een of andere -ist. Of zelfs meerdere.
Als je op fora zoals hier onder je eigen naam staat, moet je vrezen voor je baan en je vrienden. En zelfs hier wordt gecensureerd.
Het is droevig gesteld met Nederland en een groot deel van Europa.

 

Maria van Bommel

Dit is echt geen nieuws. Goed van Fidan dat ze opgestapt is maar het geeft heel duidelijk aan dat de moslims nooit zullen integreren, op een enkele na dan.
Wat je ook ziet bij vrouwen die wel westers willen zijn en denken dat zij het heel moeilijk krijgen en verbannen worden uit de moslimgemeenschap. Ken zelf ook zo’n vrouw en zij is zelfs door haar eigen familie de deur gewezen. Heel knap van deze vrouwen en mannen, de moslims zouden allemaal hen als goed voorbeeld moeten zien.

 

Frederik Geubel

Dat het vrije woord verdwijnt, is niks nieuws. Lang voor Fortuyn verscheen, gebeurde dat al. Van Gogh’s dood onderstreepte dat nog eens duidelijk. Dit verschijnsel manifesteerde zich door de komst van de islam, die wij tolerant moesten bejegenen. Dat deden we dan ook, maar kwam zij ons halverwege tegemoet? Nee, dat niet eens. Hoe vreemd ook, vanuit de overheid, het gerecht en de pers, werden niet de moslims, maar wij Nederlanders daar verantwoordelijk voor gehouden. Wij moesten beter ons best doen en geen woorden gebruiken die hen konden kwetsen. Voornoemde instanties dirigeerden ons die kant op. Voldeden wij daar niet aan, dan werden we berispt, soms zelfs veroordeeld. Tot op de dag van vandaag heerst die ongemakkelijke sfeer. Is het vreemd dat vele Nederlanders de maag vol hebben van de islam en degenen die daarmee collaboreren? Wij willen leven zoals wij altijd leefden.

 

Annette Schols

Fidan Ekiz heeft absoluut gelijk. Met spijt in mijn hart moet ik dit beamen. Ik ben opgegroeid in de vijftiger jaren en één van de meest belangrijke vrijheden (zeker na 5 jaar oorlogsgeweld) was “vrijheid van meningsuiting”. Onze politici hebben dat grote goed in de uitverkoop gedaan. Ik heb grote bewondering voor deze dappere vrouw en hoop van harte dat ze vele volgelingen zal krijgen.

 

Ton Neleman

Zeker staat het vrije woord onder druk. Weet U nog P. Fortuyn: ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Van cabaretier tot MP durven we ons niet meer uit te spreken. Veel respect voor Fidan Ekiz!

 

Markus Haneveld

Het vrije woord staat zeer onder druk. De Nederlandse bevolking moet zich beraden over haar toekomst. Er is geen plaats in Nederland voor mensen die zich ons wetboek niet accepteren en zich ernaar willen gedragen. Ons democratisch stelsel is niet zo degelijk als men vaak veronderstelt, het kan om zeep worden geholpen en voor lange periode niet meer binnen bereik komen. Onze democratie en vrijheid moet met voortdurend met moed, ijver en strengheid worden bewaakt.

 

Leo Klei

Ja het vrije woord in Nederland staat onderdruk; en daar zijn wij Nederlanders zelf schuldig aan.
Wij aanvaarden de Islam niet als een doctrine en een levenswijze waar je geen afscheid van kan nemen; maar als een gewone godsdienst.
Daarbij geven we ze alle vrijheid i.p.v. paal en perk te stellen bij deze vrijheid.
Toch zullen we eens de grenzen moeten bepalen; anders verdwijnen onze normen. waarden en cultuur.
Zelf denk ik dat het daar al te laat voor is maar hopelijk vergis ik mij daarin en wordt alles nog gecorrigeerd.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.