Stelling van de dag

‘Een gemeente is niet verantwoordelijk voor schulden jongeren’

14 januari 2020Leestijd: 2 minuten

De gemeente Amsterdam gaat de schulden van zo’n 150 jongeren overnemen. In een pilot van een jaar gaat de gemeente met schuldeisers onderhandelen en koopt de schulden bij hen af. Vervolgens lossen de jongeren bij de gemeente een bedrag af dat is gebaseerd op de hoogte van hun inkomen. Wethouder Marjolein Moorman (PvdA) gaat zo jongeren helpen ‘een nieuwe start te maken’.

Uit een onderzoek van augustus 2019 blijkt dat 34 procent van de 18- tot 34-jarigen in Amsterdam schulden heeft. De bedragen variëren van een maand achterstand op een telefoonrekening tot tienduizenden euro’s schuld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De gemeente Amsterdam begint daarom in februari met het project ‘Jongeren schuldenvrije start’. Amsterdammers tot 27 jaar die schulden hebben, kunnen een coach krijgen met wie ze doelen opstellen zoals het vinden van werk of het volgen van een opleiding. Als ze zich inzetten om die doelen te halen, krijgen ze delen van hun schuld kwijtgescholden.

Onderhandelen met schuldeisers

 

Intussen probeert de gemeentelijke Kredietbank te onderhandelen met schuldeisers van de jongeren. De gemeente doet daarbij een donatie van 750 euro aan de schuldeisers om het aantrekkelijk te maken om mee te werken aan het project. Vervolgens koopt de gemeente, waar het lukt, de schulden af van de schuldeisers.

Lees hier meer over dit onderwerp: Generatie in schulden door het leenstelsel

Jongeren hebben zo alleen nog een schuld openstaan bij de gemeente. Wethouder Moorman denk dat het veel minder stressvol is voor jongeren om nog maar met één schuldeiser rekening te hoeven houden. ‘Dat schept veel rust en daarmee perspectief om te werken aan een betere toekomst.’

Amsterdam reserveert 350.000 euro voor het project. Moorman denkt dat dit project zichzelf zal terugbetalen. ‘Het voorkomt dat ze in de bijstand blijven hangen, stoppen met een opleiding of dat ze psychische hulp nodig hebben door de schuldenstress,’ zei de wethouder tegen nieuwszender AT5.

De Amsterdamse gemeenteraad vroeg wethouder Moorman eind 2018 om schulden van jongeren over te nemen. Steden als Den Haag, Utrecht en Tilburg kennen al een soortgelijk systeem.

Wat vindt u? Is het positief dat gemeenten jongeren helpen bij hun schulden? Of is het de verantwoordelijkheid van een jongere zelf om te zorgen dat die zijn of haar financiën op orde heeft? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.