‘De rechtspraak in Nederland is al decennia doodziek’

30 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Rechters Elianne van Rens, Hendrik Steenhuis en Sijbrand Krans tijdens het proces tegen PVV-leider Geert Wilders - Foto: ANP

Als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt, wordt het verschil tussen de straffen op moord en op doodslag flink verkleind. Voor moord kunnen daders maximaal dertig jaar cel of levenslang krijgen, voor doodslag maximaal vijftien jaar. Moet de maximumstraf voor doodslag omhoog?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Peter Smolders

Als iemand al maanden wordt bedreigd en dan wordt gedood, moet moord met voorbedachte rade worden bewezen. Een onlogische redenering. Een rechter zou de aanloop naar de doodslag ook kunnen interpreteren als de voorbereiding van de moord.

Henk de Hoogt

Uiteraard moet de maximum straf voor doodslag omhoog, dat is voor moord immers ook gedaan. Daarnaast moet het ook mogelijk worden extra straf op te leggen voor bewezen ondergeschikte feiten, zonder daarbij direct aan een maximum te denken. Snap niet helemaal waarom bewezen voorbereidingshandelingen niet gewoon tot bewezen verklaring ter zake “met voorbedachte rade” kan leiden. Te veel rechters vinden in dit land kennelijk nog steeds de dader een beetje “zielig”.

P. Verberne

De rechtspraak in Nederland is al decennia doodziek. Geweldsmisdrijven worden gebagatelliseerd en de vrijheid van meningsuiting wordt met voeten getreden.
Wilders moet met alle middelen worden veroordeeld, kan niet schelen hoe, en gewelddadig tuig van de richel wordt met zijden handschoentjes aangepakt.
Aangepakt? Nee ontzien!

Marion Jansen

We kunnen de maximumstraffen naar boven bijstellen zoveel als we willen, maar als de softe rechters van tegenwoordig die nooit opleggen dan schiet dat natuurlijk niet op.
Daarbij krijgt elke crimineel strafvermindering, zodat zelfs levenslang geen levenslang is. Dat zou eerst maar eens moeten worden afgeschaft. En ook moet er meer gehandhaafd worden en de pakkans omhoog. Nog een hoop werk aan de winkel dus in de strijd tegen criminaliteit.

Meneer Dutij

Dat straffen vind ik niet eens zo belangrijk: belangrijker is dat al dat tuig gepakt wordt!

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.