Stelling van de dag

‘Ranglijst bewijst: vrouwenquotum is nodig in Nederland’

17 december 2019Leestijd: 2 minuten

Nederland keldert op de ranglijst die het World Economic Forum jaarlijks maakt over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nederland staat op plaats 38, vorig jaar was dat nog plaats 27. Opvallend is dat landen als Rwanda, Namibië en de Filipijnen boven Nederland staan.

De reden is dat de lijst alleen is gebaseerd op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ontwikkelingsniveau en welvaart in die landen doen er niet toe. Wel wordt gekeken naar economische participatie en kansen, onderwijs, gezondheid en politieke invloed.

Kleine achteruitgang

In Nederland is er voornamelijk stilstand te zien op die punten. Op het vlak van politieke invloed is zelfs sprake van een kleine achteruitgang. Vrouwen hadden dit jaar iets minder invloed in de politiek dan vorig jaar. Volgens de ranglijst is 73,6 van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland gedicht. Vorig jaar was dat iets beter: 74,7 procent.

Wereldwijd bezien is de ongelijkheidskloof nog veel groter. Volgens het World Economic Forum duurt het in het huidige tempo nog 99,5 jaar voor die kloof is gedicht, al loopt West-Europa wel voorop. Hier duurt het nog 54 jaar voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is verdwenen.

Vrouwenquotum

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven kan in de daling haar gelijk zien voor het genderquotum dat begin december is ingevoerd. Zij heeft ook emancipatie in haar portefeuille. De Tweede Kamer ging toen akkoord met een voorstel van de D66-minister dat minimaal 30 procent vrouwelijke leden in de raad van commissarissen van bedrijven verplicht stelt. Volgens Van Engelshoven wordt met het quotum ‘het old boys network’ doorbroken.

Als een bedrijf niet aan de 30 procent komt en toch een man aanstelt als commissaris wordt die benoeming nietig verklaard. Dat voorstel heeft de minister overgenomen van de Sociaal-Economische Raad.

Bewijzen de cijfers van het World Economic Forum de noodzaak van een vrouwenquotum? Of kunt u zich niet vinden in deze door de overheid opgelegde verdeling? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.