Stelling van de dag

‘Rutte heeft geen recht van spreken over hogere klimaatdoelen’

03 december 2019

Premier Mark Rutte (VVD) is sinds maandag op de klimaattop COP25 in Madrid. Op de door de Verenigde Naties georganiseerde top pleit Rutte voor meer ambitie van de internationale gemeenschap in de strijd tegen klimaatverandering. Een opvallende boodschap. In eigen land is de premier een stuk behoudender en haalt zijn kabinet de eigen doelen niet.

Volgens het Algemeen Dagblad presenteert Rutte zich in Madrid als de ‘groene klimaatpaus’ die hij in eigen land niet wil zijn. Zo noemde de premier verlaging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen van 130 naar 100 kilometer per uur een ‘rotmaatregel’.

Niet op koers voor eigen klimaatdoelen

Ook ligt Nederland niet op koers als het erom gaat de eigen klimaatdoelen te halen. Dat bleek begin november uit het rapport Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het PBL blijven terugdringing van de uitstoot van broeikasgassen en de opwekking van hernieuwbare energie achter bij de doelen.

Daarom moet er in tien jaar meer worden gedaan dan de afgelopen dertig jaar is gebeurd. Nederland wil in 2030 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990 gebeurde.

Urgenda

Het doel van 49 procent minder uitstoot heeft het kabinet zelf gesteld in het Regeerakkoord. Het kabinet werd echter door de rechter gedwongen om al in 2020 de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te verlagen.

De rechtszaak was aangespannen door actiegroep Urgenda. Daardoor werd het kabinet gedwongen ervoor te zorgen dat komend jaar de uitstoot van broeikasgassen 25 procent lager is dan in 1990. Volgens het PBL wordt ook dat doel – net – niet gehaald. Nederland zou volgens ramingen uit op 23 procent minder uitstoot.

Kabinet lobbyt voor meer ambitie

Ondanks die slechte resultaten in eigen land weerhoudt dat premier Rutte er niet van om de lat nog hoger te leggen. Nederland voert campagne in Brussel om het doel van 49 procent minder uitstoot op te schroeven naar 55 procent minder uitstoot ten opzichte van 1990.

De Europese Commissie neemt dit waarschijnlijk over. Frans Timmermans, Commissaris klimaatzaken van de Europese Commissie, presenteert op 11 december de Green Deal waarin het klimaatbeleid voor Europa is uitgewerkt.

Is het wel verstandig van premier Rutte om zo’n hoge toon aan te slaan als het gaat over het klimaat? De Nederlandse doelen lijkt hij immers niet te halen. Of maakt het niks uit dat het kabinet de eigen doelen niet haalt en heeft het toch recht van spreken over internationale klimaatdoelen? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.