Stelling van de dag

‘Ik heb geen sympathie meer voor de boerenacties’

16 december 2019Leestijd: 3 minuten

Farmers Defence Force betreurt het dat voorman Mark van den Oever mensen heeft gekwetst door de situatie van de boeren met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog te vergelijken. Maar de boerenactiegroep wil de uitspraak niet terugnemen, ondanks de felle kritiek. Volgens Farmers Defence Force is de uitlating verkeerd begrepen.

Van den Oever sprak vrijdag 13 december bij de Provinciale Staten van Noord-Brabant over de stikstofregels en maakte daar zijn vergelijking. Hij zei: ‘75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet zeggen naderhand “Wir haben es nicht gewusst”.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Boze reacties op uitspraak

Jeroen van den Eijnde, directeur van het Nationaal Monument Kamp Vught, een van de voormalige naziconcentratiekampen in Nederland, reageerde verontwaardigd op de gewraakte uitspraak. Van den Eijnde noemde het ‘een onvoorstelbaar domme uitspraak’. Volgens hem getuigt de uitspraak van ‘nul historisch besef’.

Zaterdag publiceerde Farmers Defence Force een verklaring over de uitlatingen van voorman Van den Oever. Daarin hield de beweging voet bij stuk: ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om mensen daarmee te kwetsen en wij betreuren dit. We zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen.’

Op die verklaring reageerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) boos. Op Twitter reageerde CIDI-directeur Hanna Luden. Volgens Luden begrijpen de boeren nog altijd niet dat de vergelijking problematisch is:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rechtszaak over geplande boerenacties

Premier Mark Rutte (VVD), die maandagochtend een afspraak had met de boerenbeweging, heeft ze aangesproken op de uitlating. Volgens Rutte heeft hij de opmerking ‘indringend aan de orde gesteld’. Van den Oever, die de uitspraak deed, was zelf niet aanwezig bij dat gesprek.

De voorman van Farmers Defence Force was namelijk in de rechtbank. Daar diende de rechtszaak die supermarkten tegen Farmers Defence Force hadden aangespannen, omdat ze vreesden dat de boeren woensdag 18 december distributiecentra zouden blokkeren. Farmers Defence Force maakte in de rechtszaal bekend dat niet te zullen doen, maar wat er voor woensdag dan wel op de planning staat, blijft voorlopig geheim.

Volgens de advocaat van Farmers Defence Force gaat het om ‘dynamische acties’ met een ‘verrassingseffect’. De actie blijft wel gericht tegen de supermarktbranche.

Kunt u nog sympathie voor de boerenacties opbrengen, of hebben de boeren hun krediet verspeeld door de radicale vergelijking tussen de situatie van de boeren en de vervolging van de Joden? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.