‘Overheid heeft te weinig oog voor problemen jonge ouders’

23 december 2019Leestijd: 3 minuten
Jongetje van drie jaar gaat naar de creche, zijn moeder brengt hem. - ANP

Steeds meer kinderen in Nederland groeien op in een eenoudergezin. Heeft de overheid te weinig oog voor de problemen van jonge ouders?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt maandag dat bijna één op de zes kinderen opgroeit bij één ouder. Het gaat om ruim een half miljoen kinderen. Twintig jaar geleden groeide nog één op de negen kinderen op bij één ouder.

Een eenoudergezin ontstaat doordat de partners uit elkaar gaan of door overlijden. Soms hebben de ouders van een kind nooit samengewoond. Het merendeel van de kinderen dat opgroeit bij één ouder staat ingeschreven bij de moeder (89 procent).

Rotterdam en Heerlen koplopers

In de afgelopen twintig jaar nam ook het aantal kinderen bij ongehuwde ouders toe, van 6 naar 20 procent. Een klein deel van de kinderen woont in een instelling of pleeggezin, of, soms samen met een ouder, bij grootouders. Anderen vormen met een broer of zus een huishouden of zijn alleenstaand.

Wie de cijfers per gemeente bekijkt, ziet dat in stedelijke gebieden kinderen vaker opgroeien met één ouder. Gemeenten die eruit springen zijn Rotterdam (29 procent), Heerlen (29 procent), Amsterdam (26 procent) en Capelle aan den IJssel (26 procent). In Staphorst (4 procent) en Urk (4 procent) groeien de minste kinderen op in een eenoudergezin.

Dertigers vaakst overspannen

Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn uit 2016 blijkt dat het aantal mensen met de diagnose ‘overspannenheid’ het hoogst is in de leeftijdscategorie 35-45 jaar. Vrouwen kregen de diagnose bijna twee keer zo vaak als mannen.

De cijfers laten niet zien of de stress wordt veroorzaakt door werk of door het (jonge) ouderschap. Maar binnen de leeftijdsgroep met de hoogste cijfers zitten waarschijnlijk veel mensen met jonge gezinnen. Een veelgehoorde klacht van jonge ouders is dat zij het gevoel hebben dat ze ‘alle ballen hoog moeten houden’ en daardoor ‘langs elkaar leven’.

Kabinet wil meer voltijdwerknemers

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes (VVD) zei deze maand nog dat hij flink wil investeren in kinderopvang om vooral moeders te verleiden voltijd te gaan werken om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Nederland is ‘wereldkampioen deeltijdwerk’, herhaalde Wiebes. ‘Veel mensen vinden het regelen van kinderopvang te veel gedoe. Die drempel moeten we wegnemen,’ zei Wiebes. Maar met concrete maatregelen kwam hij nog niet; een ambtenarenwerkgroep komt binnenkort met een advies over het onderwerp.

Wat vindt u? Is de druk op jonge ouders in de huidige maatschappij te groot? Is het teveel om goed te presteren op het werk, kinderen van en naar de sportclub te rijden, mee te helpen bij schoolreisjes, het huis op orde te houden en een leuke partner te zijn?

Het gezin is de hoeksteen van de samenleving, benadrukte toenmalig CDA-leider Sybrand Buma bij de presentatie van het verkiezingsprogramma in 2016. Moet de overheid daarom bijspringen? Of is dit de verantwoordelijkheid van de ouders zelf en moeten zij gewoon keuzes maken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.