Stelling van de dag

‘Overheid moet iets doen tegen gameverslaving’

08 november 2019Leestijd: 2 minuten

Jeugdige Chinese gamers zullen moeten stoppen met nachtelijk gamen. Voor jongeren onder de achttien wordt het in China verboden om te gamen tussen tien uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends. Het verbod is één van de zes maatregelen die het Aziatische land neemt om jongeren te beschermen tegen de nadelige effecten van games.

Zo wordt het ook verboden om doordeweeks meer dan negentig minuten aan één stuk te gamen en moeten minderjarigen gamen onder hun echte naam. Anoniem gamen is er niet meer bij. Op feestdagen mag er drie uur worden gegamed. De regels gelden voor alle online-games die in China worden gespeeld.

Meer over dit onderwerp: Hoe word je gamend rijk?

China: veel gamen heeft slechte invloed op mentale gezondheid

Met de strikte regels wil China de strijd aangaan met gameverslaving onder jongeren. Volgens de Communistische Partij heeft het langdurig gamen invloed op de mentale en psychische gezondheid van jongeren. Vorig jaar raakte een Chinese gamer verlamd na 20 uur lang spelletjes te hebben gespeeld.

De game-industrie is de afgelopen jaren stevig gegroeid in China. Het land is inmiddels de grootste markt ter wereld voor games en zorgt voor een kwart van de wereldwijde omzet.

Gameverslaving werd vorig jaar door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als officiële verslaving erkend. Volgens de WHO zijn gamers verslaafd als ze geen controle meer hebben over hoe vaak ze gamen, als ze de voorkeur geven aan gamen boven andere dagelijkse activiteiten, en als ze blijven gamen ondanks negatieve gevolgen.

Nederland telt ongeveer 20.000 gameverslaafden

Volgens de instelling voor verslavingszorg Jellinek gamen in Nederland ongeveer een miljoen mensen. Van hen zijn zo’n 20.000 gamers verslaafd. Is dat dusdanig veel dat de overheid zou moeten ingrijpen, bijvoorbeeld door een verbod op gamen na 22.00 uur? Of heeft de politiek daarmee niets te maken en moeten ouders zorgen dat hun kinderen niet verslaafd raken aan videogames? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

We zijn maandag 4 november overgegaan op een nieuw systeem voor het reageren op onze artikelen. Technisch lijkt er hier en daar nog wat fout te gaan. We zijn onze uiterste best aan het doen om dit zo spoedig mogelijk te herstellen. Alvast dank voor uw begrip.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.