Stelling van de dag

‘Doodstraf mag geen rol spelen bij terughalen IS-strijders’

01 november 2019Leestijd: 2 minuten

Nederland wil dat IS-strijders in Irak worden berecht, maar zij krijgen dan hoogstwaarschijnlijk de doodstraf en daar is Nederland principieel op tegen. Moet de doodstraf een rol spelen bij de overweging om IS-strijders wel of niet terug te halen?

Als jihadisten in Syrië of Irak hebben gemoord of hebben meegewerkt aan andere gruwelijkheden onder de zwarte IS-vlag, dan is het logisch dat zij ook daar moeten boeten voor hun wandaden, vindt de Nederlandse regering.

Deze Stelling is gebaseerd op het stuk Natuurlijk past Irak wet niet aan voor Nederlands jihadistenprobleem, geschreven door Robbert de Witt. Lees dat hier terug 

De jezidi’s – een volk uit het noorden van Irak dat ernstig te lijden had onder de jihadisten van IS – willen dat ook, zo benadrukte jezidi-kenner Brenda Stoter Boscolo onlangs in Elsevier Weekblad. Zij vrezen dat hun beulen er in Nederland van afkomen met 150 uur onkruid wieden in een rustige provinciestad.

Drugscriminelen worden ook niet teruggehaald

Bovendien is het gebruikelijk dat buitenlanders worden berecht in het land waar zij de wet hebben overtreden. Drugscriminelen in gevangenissen in Azië en Zuid-Amerika worden doorgaans ook niet teruggehaald om vervolgens hier een milde straf te krijgen.

Irak berecht nu al IS-strijders, maar van een echt proces is geen sprake en het vonnis is steevast de doodstraf. Daar is Nederland principieel op tegen.

Maar Irak is niet van plan om Nederland of andere Europese landen hierin tegemoet te komen. Minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Ali Alhakim zei dinsdag tegen Nieuwsuur dat zijn regering niet van plan is om voor Nederland of welk land ook de Iraakse wetten aan te passen. Alhakim liet weten dat Irak wel openstaat voor internationale tribunalen om IS-strijders en sympathisanten te berechten.

Nederland en andere Europese landen moeten dan wel met een flinke zak geld over de brug komen. Het Belgische tijdschrift Knack had in maart inzage in een Iraaks voorstel waarin westerse landen 2 miljoen dollar per verdachte per jaar betalen voor alle operationele kosten (van bewaking tot voedsel) voor de berechting – en 100 miljoen voor een versterkte gevangenis voor tweeduizend gevangenen.

Wat vindt u? Moet Nederland zich inspannen dat IS-strijders hierheen worden gehaald voor een eerlijk proces? De portemonnee trekken voor een internationaal tribunaal? Of moet Irak buitenlandse terroristen die op zijn grondgebied misdaden hebben gepleegd zelf maar berechten? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.