‘Snij in het management, dan komt er vanzelf geld vrij’

18 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Foto: Richard Catabay / Unsplash

Het ziekenhuispersoneel gaat staken voor een structurele loonsverhoging van 5 procent. We vroegen u of u bereid bent om hogere premies te betalen voor de salarisstijging van een verpleegkundige. Lees enkele reacties op de stelling.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Luuk Prins

Ik ben het mee eens dat er een betere beloning wordt geboden.Maar ik wil daar geen offer voor brengen. Laat de roverheid maar eens snijden in al die miljarden die zo in het putje verdwijnen zoals al die miljarden die naar de klimaatidioterie gaan voor bouw van windmolens,het geven van miljarden aan de gelukszoekers. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

H. Krempel

Ik denk dat de salariseisen van verpleegkundig personeel terecht zijn, echter de verhoging van mijn premie zal wel weer terechtkomen bij managers, bestuurders en andere slimmeriken binnen de gezondheidszorg met een marktconform salaris.

M. van Doorn

Dit is precies de kern van het probleem. In ziekenhuizen werken zoveel managers. Veel teveel managers. Een voorbeeld van een poli: de poli heeft een manager, op alle andere locaties van hetzelfde specialisme ook een manager per locatie. Daarboven zit weer een manager die boven de managers van alle locaties staat. Die manager valt weer onder een manager die onder de directie valt. Als er effectief in het aantal managementlagen gesneden wordt komt er vanzelf meer geld vrij voor het verzorgende personeel.

John Houtepen

Ja hoor, met liefde. Maar dan moet het ook echt bij de verplegenden terecht komen en niet bij specialisten.
En graag een einde aan de oeverloze hulp aan migranten die er geen recht op hebben omdat ze illegaal hier zijn en de grote groep die geen premie betaalt, maar wel drinkt, rookt en ongezond veel eet.

J. Mulder

Eerst moet de marktwerking voor de zorg stoppen. Het is ethisch onaanvaardbaar om in de zorgsector te streven naar winst, zoals nu. Het neoliberalesysteem moet grondig op de schop. Mocht er na de hervorming dan toch een extra bijdrage nodig zijn, prima. Maar niet voor de salarissen van de directeuren en de bestuurders.

Mantas Vissers

Eens met de stelling. Het personeelstekort in de zorg is schrijnend en kan als het veel erger wordt maatschappij ontwrichtende gevolgen gaan hebben. Daarnaast heeft werken in de zorg de laatste tijd een zeer negatief imago gekregen door te toenemende berichtgeving over de te hoge werkdruk en het lage salaris. Juist deze berichtgeving leidt ertoe dat toekomstige studenten zich wel twee keer bedenken voordat ze kiezen voor een opleiding in de zorg. Een salarisverhoging is een stap in de goede richting om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Maar om het personeelstekort in de zorg echt op te lossen, is er meer nodig. Zo moet onder andere de werkdruk omlaag door de administratieve rompslomp te verminderen.

Twan Hendriks

Ik ben niet bereid hiervoor te betalen.
Niet omdat ik niet sympathiek sta tegenover deze eis. Dat doe ik namelijk wel. Maar gezien de uitgaven die mogelijk zijn voor het klimaatakkoord beschikt de overheid zelf over voldoende geld om deze looneis te betalen. Dan maar geen klimaatakkoord.
En wanneer het klimaatakkoord van tafel is dan kunnen de burgers een lastenverlaging krijgen waarna de zorgkosten omhoog kunnen om deze loonstijging te betalen.

Michel Wubs

Eens voor wat betreft meer geld op de werkvoer, de dames en heren die de zware zorg aan het bed hebben. Er is echter ook teveel whitecollar en managers die helemaal niet kunnen leiden waardoor het personeel lijdt. Hier zou veel in verbeterd kunnen worden. Wellicht juist wat mensen van buitenaf die teams kunnen leiden en op de ziekenhuisvloer aanwezig zijn, maar vooral een betere verhouding tussen management en uitvoerend personeel want de meeste ziekenhuizen zijn nu een hondje met een heel klein lijf en een heel groot hoofd!

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.