Stelling van de dag

‘Slechte zaak dat gemeente Rotterdam Thunberg uitnodigt’

18 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse gemeenteraad wil de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg (16) uitnodigen voor een bezoek aan de stad. Een motie van de Partij voor de Dieren is donderdagavond tijdens een raadsvergadering aangenomen.

Fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij van de Dieren bracht het voorstel in de raadsvergadering. De motie werd aangenomen met 26 stemmen vóór en 17 stemmen tegen. D66, GroenLinks, PvdA, DENK, NIDA, de SP, het CDA, 50PLUS, ChristenUnie-SGP steunden het plan. Leefbaar Rotterdam, VVD en PVV stemden tegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eerder deze maand werd bekend dat Thunberg op 20 november naar Den Haag komt om de Internationale Kindervredesprijs 2018 in ontvangst te nemen. De prijs wordt uitgereikt door aartsbisschop Desmond Tutu.

Thunberg groeide dit jaar uit tot het gezicht van de wereldwijde klimaatbeweging. Haar initiatief voor een ‘klimaatstaking’ door schoolkinderen werd in tientallen landen overgenomen. Thunberg reist sindsdien de hele wereld over om met regeringsleiders te praten over de opwarming van de aarde. Dat leverde haar een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede op, die ze uiteindelijk niet won.

Met de groei van haar populariteit kwam ook steeds meer kritiek. Tegenstanders vinden de verbeten lijn van Thunberg te hard of vinden het kwalijk dat een minderjarige wordt ingezet voor het verkondigen van een politieke boodschap.

‘Politiek Rotterdam is de weg kwijt’, twitterde Leefbaar-fractievoorzitter Joost Eerdmans. PVV-fractievoorzitter Maurice Meeuwissen vraagt zich af of de kinderbescherming niet kan ingrijpen ‘als dit arme kind in Rotterdam is’.

Wat vindt u? Is het een goede zaak dat de gemeente Rotterdam iemand uitnodigt die zich inzet voor de toekomst van de jeugd? Of moet de gemeente deze minderjarige niet op het podium hijsen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.