Stelling van de dag

‘Rutte had zich moeten laten zien bij bouwprotest’

31 oktober 2019

Premier Mark Rutte (VVD) schitterde woensdag door afwezigheid bij het tweede grote protest op het Malieveld in twee weken tijd. Op sociale media en tv en in de kranten vragen steeds meer mensen zich af waarom de premier zich niet laat zien.

‘Rutte is onzichtbaar, laf en laat de boeren en bouwers keihard stikken,’ twittert PVV-leider Geert Wilders donderdag. ‘Nederland heeft helemaal niets aan zo’n zwakke lamlendige minister-president!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens politiek commentator Xander van der Wulp bij NPO Radio 1 houdt Rutte zich mogelijk bewust afzijdig omdat hij niet het gezicht wil worden van de discussie. De ogen zijn nu gericht op landbouwminister Carola Schouten (CU) en dat zou Rutte graag zo willen houden: hij wil liever uitstralen dat de crisis ‘een puzzeltje’ is dat moet worden opgelost. ‘Ik denk dat Rutte denkt dat als hij daar wél gaat staan, het pas echt lijkt alsof het crisis is.’ Maar critici verwijten hem gebrek aan leiderschap.

Het stikstof- en het PFAS-dossier zijn zo gecompliceerd dat inmiddels vijf verschillende ministers zich met de kwestie bezighouden. Naast Schouten waren staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops (CDA), staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven (D66) en Klimaatminister Eric Wiebes (VVD) aanwezig.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat Rutte onzichtbaarheid wordt verweten. In 2012 lag hij ook onder vuur omdat hij onzichtbaar was tijdens de Griekse schuldencrisis. In 2015 werd hem hetzelfde verweten tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in het pensioendebat gebeurde dat opnieuw.

Wat vindt u? Moet Rutte meer leiderschap tonen? Of delegeert een goed leider juist aan zijn medewerkers – in dit geval ministers? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.