Stelling van de dag

‘Pechtold ideale opvolger Krikke als burgemeester Den Haag’

07 oktober 2019

Na de schorsing van de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van de grootste partij Groep De Mos is met het opstappen van burgemeester Pauline Krikke (VVD) de chaos in de Haagse gemeenteraad compleet. Een dag na Krikke’s vertrek wordt al druk gespeculeerd over een opvolger.

Krikke maakte haar vertrek bekend in onderstaande video op Instagram:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Roerige periode waarin Krikke veelvuldig onder vuur lag

Het vertrek van de burgemeester volgt op een roerige periode in het Haagse stadhuis. Krikke, die in 2017 het stokje overnam van Jozias van Aartsen (eveneens VVD), lag vooral vorig jaar voortdurend onder vuur. Zo blunderde ze op Bevrijdingsdag 2018, toen ze te voorbarig zei dat de Syriër Malek F., die drie mensen op straat had neergestoken, een ‘verwarde man‘ was. Ook de zelfmoord van PVV-raadslid Willie Dille, drie maanden later, bracht Krikke in het nauw.

Lees ook deze columns over de politieke chaos in Den Haag

Carla Joosten: Corruptie in Den Haag? Dat is nog maar de vraag

Afshin Ellian: Krikke zat fout, maar ‘corrupte’ De Mos ook?

Vorige week woensdag viel het college vanwege het corruptieonderzoek naar de wethouders De Mos en Guernaoui, die moesten terugtreden. Een dag later verscheen het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de geëscaleerde vreugdevuren tijdens de nieuwjaarsnacht. Burgemeester Krikke was daarbij in gebreke gebleven, waardoor haar positie al hevig ter discussie stond. Uiteindelijk besloot ze het debat van deze week niet af te wachten.

Eric Vrijsen: Ervaren bestuurder Pechtold is zeker kansrijk

Voorlopig neemt VVD-wethouder Boudewijn Revis de taken van Krikke waar, maar intussen wordt al druk gespeculeerd over een volwaardige opvolger. Bij televisieprogramma Goedemorgen Nederland van de omroep WNL zegt politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf dat de naam van Alexander Pechtold is ‘opgedoken’. Ook op sociale media doet de naam van Pechtold veelvuldig de ronde. De voormalige D66-fractievoorzitter is ‘zeker kansrijk’, denkt EW-redacteur Eric Vrijsen die ook aan tafel zat bij Goedemorgen Nederland:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na Groep De Mos (acht zetels) en VVD (zeven) is D66 met zes zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Haag. Die is met vijftien verschillende fracties ‘heel erg versplinterd,’ legt Vrijsen uit. Hij vermoedt dat partijen ‘aan de linkerkant’ Pechtold zullen steunen, wat ook geldt voor gevestigde partijen als het CDA. Daarom zou hij ‘een soort verbindende factor’ kunnen zijn.

‘Extra voordeel: Pechtold heeft al een penthouse in Den Haag’

Bovendien, vervolgt Vrijsen, is Pechtold een ervaren burgemeester. Hij verwierf landelijke bekendheid als fractievoorzitter van D66 (2006-2018), maar was tussen 2003 en 2005 ook burgemeester van Wageningen. ‘En trouwens nog een groot voordeel, hij heeft al een huis in Den Haag, hij heeft al een flat in Scheveningen,’ aldus Vrijsen over het beruchte penthouse dat Pechtold cadeau kreeg van een bevriende Canadese ex-diplomaat.

Wat vindt u? Zou Pechtold, met zijn ervaring als burgemeester en als D66-leider, een goede burgemeester zijn voor Den Haag? Of ziet u liever iemand anders? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.