Stelling van de dag

‘Ik haal mijn geld van de bank als rente onder nul zakt’

25 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

ABN AMRO verlaagt als eerste van de grote banken in Nederland de spaarrente naar 0,01 procent. Daarmee zit de bank dicht bij geen of zelfs een negatieve rente op spaargeld.

Wie een jaar lang 10.000 euro op een ABN AMRO-spaarrekening zet, krijgt daar voortaan aan het eind van het jaar 1 euro rente voor. De verlaging gaat op 1 november in en geldt voor de populairste spaarvormen, kondigt de bank aan op zijn website.

ING en Rabobank betalen nog een iets hogere rente, respectievelijk 0,02 en 0,03 procent, maar doorgaans volgen banken elkaar snel bij renteverlagingen.

Triodos al op 0 procent

Eerder uitten ABN AMRO, ING en Rabobank kritiek op de Europese Centrale Bank (ECB). Banken moeten daar verplicht een deel van hun geld stallen. Vroeger kregen ze daarvoor rente uitgekeerd, tegenwoordig geldt een negatieve rente van -0,5 procent. Dit om de economie in Europa te stimuleren. Met andere woorden: de banken leggen geld toe op het stallen van geld bij de ECB.

In Nederland hanteert Triodos al langer een spaarrente van 0 procent. Van Lanschot Kempen hanteert zelfs een negatieve rente voor vermogende spaarders met meer dan 2,5 miljoen euro. Ook Hof Hoorneman Bankiers schotelt vermogende klanten een negatieve rente voor.

Grootbanken hebben de stap naar een negatieve spaarrente nog niet gezet, maar sluiten dat niet uit als het rentebeleid van de ECB niet verandert.

Wat gaat u doen bij een negatieve rente? Haalt u uw geld van de spaarrekening? Gaat u het investeren of bewaart u het in een sok onder uw bed? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.