Reacties op de stelling

‘Wat je ook van Wilders vindt, dit had nooit mogen gebeuren’

06 september 2019Leestijd: 4 minuten

Het proces tegen Geert Wilders gaat door, ook nu bekend is dat toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten voorafgaand aan de strafzaak overleg voerde met het OM. Het Haagse gerechtshof maakt pas bij de einduitspraak bekend of het OM gerechtigd was de PVV-leider te vervolgen. Volgens onze lezers die reageerden op de Stelling moet het proces onmiddellijk worden gestaakt. Lees een selectie van de reacties.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Ermin de Winkel

Aangenomen dat er inderdaad beïnvloeding heeft plaatsgevonden, vraag ik mij af in hoeverre de beïnvloeders hierover onderhouden worden. Ik vrees met grote vrezen dat hier het aloude spreekwoord “Zij dronken een glas, zij deden een plas en alles bleef zoals het was” van toepassing gaat worden.

Uiteraard is het geheel ten eerste volledig uit zijn verband getrokken en ten tweede een lachwekkende vertoning. Dat zou het althans zijn als de implicaties niet zo ernstig waren.

Niet vervolgen is de enige logische optie, maar logica en politiek hebben vaak een niet altijd even harmonieuze verhouding.

 

Peter P. Zorger

Dit proces moet om alle mogelijke redenen worden gestaakt en niet alleen vanwege mogelijke politieke beïnvloeding. Als er inderdaad een aanwijzing is geweest vanuit het Ministerie van Justitie dan moet het proces so-wie-so worden gestopt. Ik hoop dat inmenging bewezen kan worden, want op zich lijkt het niet abnormaal dat de Minister van Justitie op de hoogte wordt gesteld van belangrijke lopende rechtszaken.

Als het proces niet wordt beëindigd, dan is te hopen dat Wilders en Knoops er zelf mee ophouden. Laten de rechters en OM de Dikke Van Dale eens bestuderen en laten ze zichzelf verder bij veroordeling onsterfelijk belachelijk maken door Marokko een ras te noemen.

 

Peter van Dijken

Dit proces had nooit mogen plaatsvinden vanwege het simpele feit dat er geen onoorbare uitspraken zijn gedaan.

 

Eva. M Kellerman

Bartje – Wilders – moet hangen, ondanks  dat de heer Ivo Opstelten een waardeloze minister van Justitie was, die van de ene blunder naar de andere liep.

De hele affaire is de sop in de kool niet waard en kost handen vol geld.

 

Frederik Geubel

Alleen al ontkennen dat er een gesprek heeft plaatsgevonden tussen Opstelten en het OM, moet voldoende zijn het proces af te blazen. Dat gesprek draagt de schijn van politieke inmenging. Iedereen kent de mening van de voormalige minister als het om de PVV gaat. Opstelten heeft gelogen omdat hij bang was dat de inhoud van het gesprek bekend zou raken.

Daar komt bij dat het een volkomen uit zijn verband gerukt proces is geworden, waarbij Marokkanen eerst tot ras verheven moesten worden om tot een uitspraak te komen. Houd op met dat circus, een rechtsstaat onwaardig.

 

Erik Nannen

Ik zag op internet al voorbij komen dat we ons land moeten hernoemen,

DDR Dutch Democratic Republic.

De rechtsstaat staat op heel veel manieren onder zware druk, maar ook nog op instigatie van de regeringspartij de leider van de oppositie vervolgen, hield je nog maar 2 decennia geleden voor onmogelijk.

Het OM zag geen aanleiding tot vervolging, dan is uitsluitend de druk uit politieke kringen verantwoordelijk geweest voor het doorzetten van de vervolging.

De nieuwe benaming van ons land lijkt de lading dan wel te dekken.

 

Marion Jansen

Sterker nog: dit proces had nooit begonnen mogen worden.

Het is een ongelofelijke schande wat er tot nu toe allemaal gebeurd is.

Ik schaam mij om Nederlander te zijn. Ik wil niet horen bij een land waar zo met de waarheid en de intenties van iemand wordt omgesprongen.

Er kan toch geen weldenkend mens in Nederland zijn die niet wil dat er minder criminele Marokkanen rondlopen (en vooral rondrijden) behalve die criminelen zelf? Toch moet degene die dat hardop durft te zeggen de nek worden omgedraaid.

Wat je ook van Wilders vindt, dit had nooit mogen gebeuren.

 

Michel Versteeg

De rechtbank oordeelde -naar mijn mening ten onrechte- dat de gedane uitlatingen over ‘Marokkanen’ zien op een ‘ras’ als bedoeld in art. 137c en art. 137d Sr.. Marokkanen zijn geen ‘ras’ maar een ‘volk’. Het oprekken van het begrip ‘ras’ tot een volk is in strijd met het legaliteitsbeginsel en daarmee ook in strijd met de rechtsstaat. Dat een rechter desondanks tot dit oordeel komt, zet deze hele zaak al in een vreemd daglicht. Principeel heeft het daarom mijn voorkeur dat het Hof de heer Wilders op die grond vrijspreekt, zodat hij ook in de toekomst vrijuit kan spreken.

 

Willemijn Voigt

Het hele proces had nooit gevoerd mogen worden. De voorgedrukte aangifteformulieren hadden nooit verspreid mogen worden, laat staan geaccepteerd. Het is een ondemocratische politieke ‘stunt’, waarmee de Nederlandse rechtstaat zichzelf volkomen belachelijk maakt. Hoeveel mensen gingen niet vrijuit voor ergere beweringen, hè, meneer Pechthold? Heel duidelijk is met welke politieke partijen de rechters zich inlaten. Hoe kan je als Nederlander nu nog vertrouwen op een onafhankelijke rechtspraak? Ik heb alle vertrouwen verloren en dat vind ik héél erg.

 

John de Graaff

Het Wilders proces met voorgedrukte aangifteformulieren, ter tekening met kruisje door analfabeten, is elk beschaafd land onwaardig. Iets dergelijks is/was mogelijk te verwachten in de Sovjet Unie en Noord Korea. Een rechter die hier aan meewerkt, diskwalificeert zichzelf. Dit is een partijdig showproces van het laagst denkbare niveau. Ik vraag me af of men zich verveelt in bestuurlijk NL. Is alles wat nodig is gedaan???

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.