Stelling van de dag

‘Privacy is ondergeschikt in strijd tegen witwassen’

13 september 2019

Vijf banken beginnen een samenwerking om witwassen tegen te gaan. ING, Rabobank, de Volksbank, ABN AMRO en Triodos Bank willen hun toezicht bundelen om criminele transacties vaker te onderscheppen. Privacywetgeving zit deze samenwerking nog wel in de weg.

Nederlandse banken zijn al verplicht om rekeningen van klanten te controleren op misbruik van geld. Verdachte situaties worden doorgegeven aan opsporingsdiensten. Informatie over verdachte geldstromen delen met andere banken mag nu nog niet. Het is wettelijk verboden voor banken om informatie van klanten uit te wisselen, omdat de privacy van de klant dan wordt geschonden.

Vergadering IMF

In april zei minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) dat het kabinet zijn best gaat doen om die informatie-uitwisseling te versimpelen. Op een vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bespraken directeuren van centrale banken de stand van zaken in de strijd tegen financiële criminaliteit. Daar zei Hoekstra dat ‘witwassen met wortel en tak moet worden uitgeroeid. Banken spelen daarin een cruciale rol’.

In juli kwamen minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en Hoekstra vervolgens met het plan ‘Aanpak witwassen‘.

Om alvast in te spelen op de toezegging van Hoekstra en Grapperhaus om witwassen aan te pakken, willen de vijf banken een organisatie oprichten die betalingstransacties in de gaten houdt: Transactie Monitoring Nederland.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), waarvan de banken lid zijn, meldt dat het vijftal komend halfjaar onderzoek gaat doen naar de haalbaarheid van het initiatief. NVB-voorzitter Chris Buijink: ‘Banken zien het als een belangrijke maatschappelijke taak om dit probleem te helpen oplossen. Zij willen hun systemen vrijwaren van criminaliteit en investeren hier fors in.’

Financiële criminaliteit

Een verbeterde aanpak is hard nodig, wil de overheid de witwaspraktijken in Nederland effectief kunnen bestrijden. In november 2018 waarschuwden onderzoekers van de Universiteit Utrecht in Trouw dat er jaarlijks zo’n 16 miljard euro wordt witgewassen. Van dat geld is 90 procent afkomstig uit drugshandel en fraude. Een groter probleem is dat het gros van de criminelen onbestraft blijft. In 2018 wist het Openbaar Ministerie slechts 171 miljoen van de 16 miljard euro van criminelen in te vorderen.

Wat vindt u? Mogen banken straks klantgegevens met elkaar uitwisselen? Komt onze privacy hiermee in het geding, of is het juist een stap in de goede richting in de strijd tegen witwassen? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

 

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.