Stelling van de dag

‘Niemand heeft last van rookruimtes in kroegen’

27 september 2019

Rookruimtes in de horeca moeten definitief dicht. In Nederland is sinds 1 juli 2008 een rookverbod voor de horeca van kracht, maar voor speciaal aangewezen rookruimtes was een uitzondering gemaakt. Die uitzondering is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Het verbod gaat per direct in.

In het rookverbod voor de horeca, dat inging op 1 juli 2008, was een uitzondering opgenomen: rookruimtes. Veel horeca-eigenaren investeerden dan ook veel geld in die speciale ruimtes, om ook rokers te kunnen ontvangen. Daarop spande de belangenvereniging van niet-rokers Clean Air Nederland (CAN) een rechtszaak aan tegen de Staat. Rookruimtes zouden in strijd zijn met afspraken van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die Nederland ook heeft ondertekend.

De Staat ging tevergeefs in cassatie tegen verbod

Lees hier het webcommentaar van Servaas van der Laan: Rookruimtes: overheid moet horeca compenseren

Het Gerechtshof in Den Haag stelde Clean Air Nederland in februari in het gelijk. De Staat ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad, die vrijdag het Hof alsnog gelijk gaf.

De juridisch adviseur bij de Hoge Raad zei in februari dat niet-rokers sociale druk kunnen voelen om alsnog bij rokers in de rookruimte te gaan staan. Ook was het volgens hem onvermijdelijk dat er rook ontsnapt en alsnog in de rookvrije delen van de horecagelegenheid terechtkomt.

Koninklijke Horeca Nederland: ondernemers dupe van uitspraak

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt de uitspraak een klap in het gezicht van horecaondernemers. ‘We hadden een reële afspraak met de staatssecretaris over een termijn voor een verbod op rookruimten die ondernemers en gemeenten de tijd gaf om op een goede manier in te spelen op die nieuwe situatie. Dat wordt nu doorkruist door deze uitspraak.’

Uit een onderzoek van Koninklijke Horeca Nederland blijkt dat er in 2018 ongeveer zevenduizend rookruimtes waren in Nederland. Als al deze rookruimtes dicht moeten, vreest de belangenorganisatie voor overlast op straat van rokers die niet meer binnen mogen roken. KHN roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op om niet ‘als een dolle’ boetes te gaan uitdelen, maar eerst in gesprek te gaan met de horeca.

Het verbod gaat per direct in, maar het is nog niet duidelijk hoe het wordt gehandhaafd.

Wat vindt u? Is het goed dat de rookruimtes dicht moeten om te voorkomen dat niet-rokers door ‘sociale druk’ toch in de rook staan? Of is een rookruimte in de kroeg juist een goede oplossing? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.