‘Na Brussels akkoord moet Lelystad Airport zo snel mogelijk open’

06 september 2019Leestijd: 2 minuten
Een nog verlaten Lelystad Airport. Foto: ANP

De Europese Commissie is akkoord met de verdeelsleutel voor vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport. De NOS meldt dat de Nederlandse regering spoedig dat goede nieuws uit Brussel zal ontvangen. De Brusselse bezwaren waren een groot obstakel voor de opening van de luchthaven in Flevoland.

Met het Brusselse akkoord kan VVD-minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen vaart maken met de opening van het vliegveld. De opening had al in 2018 moeten gebeuren, maar werd, mede door bezwaren uit Brussel, diverse keren uitgesteld.

Overloop voor Schiphol

Het kabinet had een verdeling bedacht die ervoor zorgde dat nieuwe vluchten vanaf Lelystad niet mogelijk waren. Alleen luchtvaartmaatschappijen die al op Schiphol vlogen, mochten de overstap naar Lelystad maken. Dat kreeg zo de functie van een overloop voor luchthaven Schiphol, die al aan de wettelijke vastgelegde capaciteit van het aantal vluchten per jaar zit. Maar Brussel achtte dat soort regels strijdig met het vrijemarktprincipe.

Brussel zou om zijn doordat het kabinet een aangepast voorstel had gedaan. Daarin is bepaald dat luchtvaartmaatschappijen die vluchten op Schiphol opgeven voorrang krijgen op Lelystad. De hoop is dat aanbieders van vakantievluchten ook vanaf Lelystad Airport willen vertrekken. De verplaatsing van dat soort vluchten naar Lelystad zou Schiphol de ruimte geven om nieuwe bestemmingen voor zakenreizigers op te zoeken.

Minister wacht af

Om de opening van Lelystad Airport is al jaren veel te doen. Omwonenden vrezen voor overlast van het vliegverkeer. Daarom mogen in de eerste drie jaar na de opening jaarlijks maximaal 25.000 vluchten per jaar vanaf Lelystad vertrekken. Na die periode volgt een evaluatie.

Ondanks het positieve signaal dat uit Brussel wordt verwacht, reageerde minister Van Nieuwenhuizen afwachtend: ‘Als het waar is, zou dat fantastisch zijn, maar ik ga geen eieren verkopen voor ik een kip heb.’ Volgens de minister kan de stikstofuitspraak van de Raad van State een snelle opening verhinderen.

Door die uitspraak liet Van Nieuwenhuizen afgelopen zomer weten een opening in april 2020 waarschijnlijk niet te halen. Is de minister daarmee te behoedzaam en zou zij meer vaart achter de opening moeten zetten nu Brussel akkoord is, of is behoedzaamheid juist gepast gezien de weerstand bij omwonenden? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.