Stelling van de Dag

‘Kabinet moet zich harder uitspreken over mensenrechten in China’

30 september 2019

Coalitiepartijen D66 en CDA zijn kritisch op de China-notitie van het kabinet. De twee partijen vinden dat er te weinig aandacht is voor de mensenrechtensituatie in het land. Maandag 30 september wordt er over de notitie in de Tweede Kamer overlegt met minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD).

Afgelopen mei presenteerde Blok de nieuwe visie van Nederland op de Chinese betrekkingen. Onder het mom ‘een nieuwe balans’ legde het kabinet op verzoek van de Tweede Kamer uit hoe het wil omgaan met de Chinese grootmacht. D66 en CDA vinden nu dat de visie tekortschiet, meldt de NOS.

De afgelopen maanden waren er in Hongkong, een deelstaat van China, grote protesten tegen de Chinese overheid. In de voormalige Britse kolonie hebben inwoners meer vrijheden. De politie trad hard op tegen de demonstranten.

Lege laptops op zakenreis

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is de notitie ‘niet eens een begin van een antwoord op de grove schendingen’ van de Chinese overheid. Ook schiet de visie van het kabinet te kort in de uitleg aan Nederlandse bedrijven en burgers die zich willen beschermen bij de handel met China.

Het land wordt vaak beschuldigd van het stelen van intellectuele eigendommen van bedrijven. Begin 2018 waarschuwde het kabinet dat Nederlandse zakenreizigers en onderzoekers die naar China gaan, alleen ‘lege’ laptops en telefoons moeten meenemen. Zo kunnen gevoelige gegevens niet in Chinese handen vallen. Het kabinet zei toen dat zelfs op afstand apparatuur kan worden uitgelezen.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil, als het moet, ‘zelf een hoofdstuk schrijven’ over de mensenrechten in China. Hij vindt dat het kabinet het moet opnemen voor de Oeigoeren en christenen in het land.

Schokkende beelden van Oeigoeren

Vorige week verschenen op YouTube beelden van een drone die over een strafkamp voor Oeigoerse moslims vloog. Op de videobeelden zijn gevangenen te zien die geboeid en geblinddoekt zitten te wachten nadat zij per trein naar het strafkamp zijn gevoerd. Ook zijn de gevangenen kaalgeschoren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

China treedt de afgelopen jaren steeds strenger op tegen de moslimgroep die vooral in het noordwesten van het land woont. Volgens China willen de Oeigoeren een eigen staat stichten en richt daarom de zogenoemde heropvoedingskampen in. De Chinese overheid zegt dat de mensen daar slechts lessen krijgen over de Chinese samenleving en de geschiedenis van het land.

Het China-tribunaal dat onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen van de Chinese overheid zegt dat China de gevangenen mishandelt en zelfs de organen van gevangenen zou verhandelen. Volgens het tribunaal moeten de Verenigde Naties onderzoek doen naar het misbruik in de kampen.

Economische belangen

Voor Nederland kan het uitspreken over de mensenrechtenschendingen in China een economische gevaar zijn. Het land is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Elk jaar heeft er meer handel plaats. Zo werd in 2017 voor meer dan 11 miljard euro geëxporteerd naar China. Dat was een stijging van ruim 17 procent ten opzichte van het jaar daar voor. Nederland importeerde in datzelfde jaar voor 36,1 miljard euro uit China.

Hebben de coalitiepartijen gelijk en moet Nederland zich harder uitspreken over de mensenrechten in China of is het economische risico te groot? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.