Stelling van de dag

‘Kabinet moet er alles aan doen om Formule 1 door te laten gaan’

24 september 2019Leestijd: 2 minuten

Liefhebbers van de Formule 1 moeten vrezen dat de race op het circuit in Zandvoort niet kan doorgaan. Het Algemeen Dagblad meldt dat milieuorganisatie Mobilisation for the Environment(MOB) naar de rechter stapt. Afgelopen jaar lukte het MOB om bij de Raad van State een verbod van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) af te dwingen.

Door de uitspraak van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, liggen nu duizenden bouwprojecten stil. Nu dreigt ook de Formule 1 in het geding te komen. De vergunningen die zijn afgegeven voor de race kloppen niet, stelt MOB-oprichter Johan Vollenbroek in het AD: ‘De bestaande vergunning is op drijfzand gebaseerd. Die is afgeleid van een eerdere vergunning, die al in 2006 blijkt vervallen.’

Volgens Vollenbroek komt er bij de Formule 1-race ook nog eens extra stikstof vrij, terwijl het circuit midden in natuurgebied Kennemerduinen ligt. Extra stikstofuitstoot bij dat soort beschermde natuurgebieden is door de Raad van State juist verboden.

Meer obstakels voor de race

De stikstofuitspraak van de rechter is niet het enige obstakel voor de eerste Nederlandse Grand Prix sinds 1985. In Zandvoort moet ook nog veel worden verbouwd. Het circuit zelf wordt aangepast en er moeten tribunes worden bijgebouwd. Ook worden toegangswegen naar het circuit verruimd en de capaciteit van het spoor vergroot.

Voor de gemeente Zandvoort betekenen de werkzaamheden aan het spoor een extra kostenpost van 1,2 miljoen euro. Het budget van de gemeente voor de race was aanvankelijk 4 miljoen euro, maar zou nu ‘onder spanning staan’.

Kabinet biedt hulp aan

Mogelijk kan het kabinet de gemeente te hulp schieten. Bruno Bruins (VVD), minister voor Sport, zei afgelopen weekend in tv-rubriek WNL op Zondag dat Zandvoort ‘hartkloppingen’ krijgt van de stikstofproblematiek.

De VVD-minister stelde dat zowel Zandvoort als de provincie Noord-Holland druk bezig zijn de benodigde vergunningen rond te krijgen. Ook zei Bruins dat ‘heel Nederland’ naar de race uitkijkt en dat het kabinet er daarom voor wil zorgen dat de race kan doorgaan.

Kijkt u net als de minister uit naar de race in Zandvoort, of vindt u het overbodig dat het Formule 1-circus naar Nederland komt en hebben de milieuactivisten groot gelijk dat ze dit via de rechter proberen te voorkomen? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.