‘Fiets die Duitsers in 1943 van mijn ouders leenden, komt ook nog terug’

05 september 2019Leestijd: 4 minuten
Rutte ontvangt Griekse collega Mitsotakis. Foto: ANP.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft er alle vertrouwen in dat Nederland de pakweg 14,6 miljard euro terugkrijgt die het aan Griekenland leende. Onder de lezers die reageerden op onze Stelling is dat vertrouwen een stuk kleiner. Lees een selectie van de reacties terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Jan VAN DIJK

Als onze premier dat zegt, dan hebben wij geen enkele reden om daaraan te twijfelen, toch…..

 

Peter van Dijken

Uiteraard gaan de Grieken het geld terugbetalen. Het is een trots volk, de bakermat van de democratie. Die mensen gaan ons niet teleurstellen. Het zal enige tijd vergen en dat is begrijpelijk. Ik twijfel hier geen moment aan.

 

Duco Douwstra

Voor € 14,6 000 000 000 hadden wij 73 duizend huizen van € 200 000,00 kunnen bouwen i.p.v. duizenden bouwvakkers en wegenbouwers werkeloos thuis te laten zitten. Regeren is vooruitzien en verder dan je neus lang is, de werkeloosheid van toen en de woningnood van nu zouden dan opgelost zijn en de inkomsten uit deze woningen gegarandeerd. Daar hoef je toch geen visionair voor te zijn. De vluchtelingen strategie had al 10 jaar geleden volgens het Australië’s model plaats moeten vinden. Het enige wat wij op ons hals halen is de ellende van de hele wereld, waarvan een groot probleem en extreem gevaar de oprukkende islamisering is.

 

Frtts Assenaar

Ik herinner mij van heel lang geleden een citaat uit de Aeneis van Vergilius: “Timeo Danaos et dona ferentes”. Ze wisten het in Troje al: van Grieken heb je niets te verwachten, ook al komen ze met cadeautjes. Maar de spreker werd ook toen al niet geloofd.

 

Henk Albarda

ONeens met de stelling.

Geen enkel Zuid-Europees land, incl Frankrijk, zal ooit op een legale en zichtbare wijze het geld geleend van Nederland, terug betalen.  Wat wel kan gebeuren is dat de Grieken samen met Rutte een mooi verhaal verzinnen waarin blijkt dat de Grieken terugbetaald hebben, immers Rutte is DE specialist in het verzinnen van mooie verhalen……..

 

Frederik Geubel

Heeft Griekenland dan beweerd dat het de schulden niet terug wilde betalen? Algemeen werd aangenomen dat ze daar niet toe in staat zouden zijn. Dat is heel wat anders. De afbetaling van die schuld is trouwens uitgesmeerd over een hele lange periode en ik moet inderdaad nog zien wat ervan terug komt. Met een beetje hulp van de inflatie blijft er weinig van over. Bovendien hebben we tegen de tijd van afbetaling allang een wereldwijde crisis achter de rug die de schuld helemaal doet verdampen en Rutte is er dan al helemaal niet meer.

 

John de Graaff

Ik geloof er geen steek van. Landen zijn net personen, alleen uitvergroot. Een karakter verandert niet. Iemand kan hoogstens wat bij leren. Een zwakke economie en een inactieve volksaard…….. En daar moet een kwart biljoen aan geleend geld uitkomen? Ik zie eerder vroeg of laat “schuldsanering”.

 

Maria van Bommel

Geloof er geen woord van. De Grieken betalen nog steeds geen belastingen, grote werkeloosheid, krijgen bijna geen kinderen en tot over maat van ramp, de eilanden zitten vol migranten die niet naar huis willen en heel veel geld kosten. Het toerisme is op die betreffende eilanden geheel stil gevallen, veel uitbaters gaan daar failliet.

 

Jan Postma

Iedereen kent Rutte toch. Een notoire leugenaar. Hoe kan hij nu al zeggen dat de Grieken Nederland terug gaan betalen. Hij weet net zoals iedereen dat het niet gaat gebeuren. De Grieken moeten 256 miljard in totaal terug betalen aan de eu landen en 14,6 mijard aan Nederland. Alleen Rutte droomt hiervan. Een normaal mens weet dat dit onmogelijk is. Maar het is Rutte die het zegt en dat is voldoende……..

 

Jeroen Hetzler

Geen cent meer naar Griekenland! Ik hoor het de premier nog zeggen. Het waren miljarden euro’s die vervolgens naar Griekenland gingen. Dat land is al talloze malen bankroet gegaan, zelfs al sinds de Romeinen. Rutte is wel erg goed van vertrouwen.

 

Peter van Ouwerkerk

Zoals ik ook geloof dat die fiets die de Duitsers in 1943 leenden van mijn ouders ooit teruggebracht zal worden.

 

Ad Van Ekeren

Wie het aflossingsverhaal vd EU met de Grieken heeft gevolgd die weet dat het grote flauwekul is wat dhr Rutte zegt.

De schuld is over een zo lange periode uitgesmeerd en de rente zo verlaagd dat er eigenlijk sprake is van een schuldsanering en een verbloemde kwijtschelding.

Nederland neemt hier zeker ook een deel van voor zijn rekening.

Bedenk ook de uitspraak toen ter tijd van dhr De Jager: we gaan het geld terugkrijgen met rente en er dus aan verdienen! Iedereen weet wat het vervolg was.

Conclusie: weer een keiharde onwaarheid en dat weet hij zelf heel goed! Na hem de zondvloed en tegen die tijd zal hij er wel weer geen herinneringen aan hebben.

 

Willemijn Voigt

Een onmachtig overschreeuwen van twijfels, dát is wat ik hoor van onze minister-president. Is hij écht zo naief of denkt hij dat wij zo naief zijn? Er is toch niemand die nu nog in die Griekse sprookjes gelooft? We weten toch allemaal welke woorden de Duitsers naar hun hoofd geslingerd kregen toen zij het corrupte Griekenland maanden hun verplichtingen na te komen? Ook deze miljarden kan Nederland op z’n buik schrijven. Ws. tot grote vreugde van mevrouw al qaq-kaag, die smijt immers ook zo graag met geld van ons, de belastingbetalers? Goeie partner voor de minister-president.

 

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.