‘Ik vrees dat we er uiteindelijk toch weer op achteruit zullen gaan’

19 september 2019Leestijd: 2 minuten
Premier Mark Rutte, Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) en Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. ANP

Het kabinet is erg tevreden met de Miljoenennota. Volgens de koopkrachtplaatjes gaat iedereen er volgend jaar op vooruit. Daarnaast wordt er flink geïnvesteerd om de economie draaiende te houden. Is die euforie terecht?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

J. Mulder

Voor wie nog in sprookjes gelooft zal de miljoenennota klinken als het verhaal van de gans met de gouden eieren.

De realiteit is anders. De mensen die altijd gewerkt hebben en hun belasting hebben afgedragen om deze samenleving draaiende te houden, de mensen die nu een pensioen ontvangen of binnenkort gaan ontvangen, staan gewoon in de kou.

In slechte jaren waren zij goed genoeg om de staatskas te spekken met ongeveer 15 miljard onder Lubbers/Kok. Nu staan zij achteraan de rij om een aalmoes te ontvangen.

Politici hebben een kort geheugen. Ook al hebben zij geschiedenis gestudeerd.

Bob Karsbergen

Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten bij de bedrijven maar binnenkort klotsen de kosten van de klimaatmaatregelen tegen de plinten bij u thuis.

Het monsterverbond tussen fantast Rutte en de klimaatgoeroes Klaver en Jetten komt ons duur te staan en het lijkt erop dat ze liever ten hele dwalen dan ten halve keren.

Dag koopkracht. Over welke euforie hebben we het?

Henk de Hoogt

Jaar in, jaar uit slechts lasten verzwaren en dan hosanna van het overschot? Ik deel de euforie van dit kabinet dan ook niet, iets van 3 miljard euro lasten verlichten, weer vooral voor de gezinnen met kinderen (niet voor het eerst) en geneuzel met toeslagjes voor overig minder bedeeld, maakt het voor mij gewoon weer hetzelfde als alle Rutte-jaren. Veel beloven weinig (of niets) geven doet de zot in vreugde leven.

Henk Albarda

100 procent oneens met de stelling. We worden volledig voorgelogen door Rutte en kornuiten.

Tarac van Heel

Hoe kan men met droge ogen beweren dat de koopkracht er gemiddeld op vooruit gaat wanneer b.v. de gemeentelijke-, en waterschapstarieven voor volgend jaar nog niet bekend zijn.

Welk deel van de hogere bedrijfslasten zullen worden afgewenteld op de burger in de vorm van stijgende prijzen ?

Ik vrees dat we er uiteindelijk toch weer op achteruit zullen gaan, zeer zeker de pensionado’s.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.